Чи виплатиться святкувати Хелловін?
  • Чтв, 22/10/2015 - 16:06

Останнім часом в в Україні набирає все більшої популярності «свято» Хелловін / Гелловін. Багато хто наряджає своїх дітей у різних страховськ і вирізає з гарбузів «страшні» голови. Велика частина християн, яка бере участь у подібних дійствах навіть не підозрює, що це «свято» не просто забава, а святкування поганського Нового року.

Святкування Гелловіну сягає часів кельтського поганства, коли завершувався один піврічний цикл – припинялися польові сільськогосподарські роботи, верталися стада з паші, а наступав новий – зимовий спочинок. Це був початок Нового року. У поганських кельтів це свято носило назву Самайн.

Практично усі погани індо-європейці вважали ніч перед настанням Нового року ніччю жахливого хаосу, ніччю, коли підземний світ мертвих, земний світ живих і світ богів втрачали свої кордони, змішувались в одно. В їхній уяві, це була ніч торжества хаосу і зла, ніч найбільших небезпек. І щоб уникнути цих небезпек люди вдавалися до різних ритуальних дій – жертвоприношень, промовляння магічних текстів, обрядового співу і перевдягання у жахливих істот з метою відлякати зло від своїх осель, своєї худоби, своєї сім’ї. Але як відомо зло злом не виганяється.

І в наших поганських предків було подібне дійство. Але з прийняттям християнства Церкві вдалося це дійство похрестити, християнізувати, перетворити його на Вертеп, який уже не несе навантаження поганським жахом, а несе Радісну Новину про прихід Спасителя, про перемогу над реальним Злом.

Святкуючи поганський Гелловін, насправді, вертаємося від радості Євангелія до жаху поганства. Християни, фактично, святкуванням Гелловіну прикликають назад демонів поганства. Окрім цього, святкуючи Гелловін, ми фактично відрікаємося від своєї християнської культури, яку наші предки вибудували протягом останнього тисячоліття. Чи виплатиться занурюватися у поганство та ще й до того ж чужоземне?

Демон не джентльмен – він не шанує нашу свобідну волю, а старається через найменшу шпарку проникнути в наше життя. Для чого ж тоді святкуванням поганського «свята» темряви і хаосу, перевтілюванням через маскування у жахливих істот, прикликати демонів у власне життя, життя своїх дітей? 

Кожен, хто має хоч краплину здорового глузду мав би собі поставити питання: «чи виплатиться святкувати Хелловін/Гелловін?».

о.Орест-Дмитро Вільчинський