Чи всі Black Lives Matter?
  • Птн, 12/06/2020 - 13:02

Якщо в Google ввести слова “золота труна”, то на першому місці пошуковик запропонує дописати Джорджа Флойда, а на другому Тутанхамона. Ось так перевернувся світ, і чорношкірий американець зайняв місце фараона. 

Чи міг амністований рецидивіст, який 5 разів сидів у в’язниці, і в крові якого на момент затримання  знайшли наркотики, уявити що стане національним героєм, знаменем боротьби за права чорношкірого населення? Його ім’ям назвуть стипендію в Масачусетському університеті, похорон стане національним трауром, Флойд лежатиме у золотій труні, а дружина, яка ніколи не отримувала від колишнього чоловіка ані цента аліментів, буде голосити, що втратила годувальника. Співчутливі американці зберуть більше 20 000 000 пожертв на її рахунку, а Флойд виявиться більш турботливим чоловіком і батьком після смерті, ніж в часі життя. 

Цей іронічний тон не стосується особи самого Джорджа, він не слугує виправданням поліцейського, який фактично вбив затриманого, перевищуючи свої повноваження, не підважує проблему расизму. Хоча для справедливості треба зауважити, що лише 4% американців вважають проблему расизму суттєвою в США, а білі злочинці помирають в кілька разів частіше, ніж чорні, при затриманні. 

Іронічний тон направлений перш за все на лицемірство, з яким світ підхопив слоган американських погромів Black Lives Matter («Чорні життя важливі»), абсолютно не цікавлячись стражданням чорношкірого населення в дійсно гарячих точках нашої планети. 

Християнські видання України написали багато хороших матеріалів на тему трагедії та особи Джорджа Флойда, расизму, погромів в Америці, їхній оцінці. Виділимо кілька:

Екстремізм, як лівий стиль. Що насправді відбувається в США? пояснює політичну та ідеологічну складову цього процесу.

Кендес Овенс: Флойд не є мучеником за темношкіре насленення і ось чому занурє в проблему расизму.

Ми вирішили зробити експеримент: зібрати інформацію трагічних подій, ситуацій, які стосуються чорношкірого населення в світі з часу від 25 травня (смерті Джорджа Флойда) до сьогоднішнього дня. В цьому нам допомогла підбірка світових подій польської секції Vatican news . Ми були вражені байдужістю, з якою міжнародне товариство та великі ЗМІ, ставляться до трагедій цілих народів на тлі гучних заяв, показного каяття перед чорношкірими громадянами Америки, саме тому виник заголовок: Чи всі Black Lives Matter?

Ангола

У людей є вибір або залишитись вдома, зберігати режим карантину і голодувати, або вийти на вулиці і шукати хліба, щось обміняти. Отець Селестіно Епаланга зазначив, що 70% населення цієї африканської країни живе в режимі пошуку їжі, неформального обміну. Якщо ситуація з продовольчою допомогою не зміниться, це призведе до загибелі для багатьох ангольців від голоду – попереджає священик.

Нігерія

Нещодавно християнські ресурси писали про жорстоке вбивство пастора та його вагітної дружини, але для християн Нігерії жорстокі вбивстви стали повсякденним явищем і тривають щонайменше з 2009 року. Відтоді бойовики кочового народу Фулані та ісламісти Боко Харам вбили більше 30 000 мирних жителів, а тільки від початку 2020 року – 620 нігерйських християн. Ісламський уряд Нігерії воліє домовлятися з терористами, а не захищати громадян, які є християнами. Міжнародна спільнота, здається, просто звикла, що в Нігерії постійно вбивають і окрім заяв занепокоєння, нігерійці не отримують жодної допомоги.

Малі

На днях християнські сайти писали також про спалені живцем 27 осіб в цій країні, однак так само, як і в Нігерії, погроми та вбивства стали частиною життя місцевого населення протягом довгих років. На цей раз зловмисники прибули на мотоциклах і відкрили вогонь по беззахисному населенню. “Вони захопили нас зненацька”, – сказав представник одного із сіл Reuters. В Малі діє організація Боко Харам та ісламісти з народу Фулані. З 2016 року джихадисти ведуть війну за північні території Малі. Їхня мета – створити там Ісламську державу та запровадити закони шаріату. Минулий рік був одним із найбільш кривавих. Внаслідок ісламістської діяльності сотні людей загинули або мусили покинути свої села. Малі посідає 29-те місце у світі за переслідуванням християн у Всесвітньому списку спостережень відкритих дверей США 2020.

Сахель

Сахель – це регіон, який межує з пустелею Сахарою та поясом саван, охоплює кілька африканських країн, зокрема Сенегал, Мавританію, Малі, Буркіна-Фасо, Нігер, Нігерію, Чад, Судан і Еритрею. 

Пандемія коронавірусу вдвічі збільшила кількість дітей, які потребують негайної підтримки в Сахелі. Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) стверджує, що трагічні наслідки коронавірусу зачіпають щонайменше 12 мільйонів дітей у цих країнах, з яких 2,3 мільйони знаходяться в небезпечній для життя ситуації. “Усі школи закриті під час пандемії. Тому частіше, ніж зазвичай, діти стають жертвами сексуального та економічного насильства, стаючи рабами, їх примусово вербують до збройних формувань “, – наголошує  Ms. Marie-Pierre Poirier, відповідальна за ЮНІСЕФ у країнах Сахелю. Постійний конфлікт у цих країнах та пандемія можуть стати джерелом найбільшої гуманітарної катастрофи в регіоні.

ЗАХІД НЕ УСВІДОМЛЮЄ, ЩО ПАНДЕМІЯ СПРИЧИНИТЬ СПРАВЖНЮ КАТАСТРОФУ В АФРИЦІ “- ПОПЕРЕДЖАЄ АНДРЕА ЯКОМІНІ З ІТАЛІЙСЬКОГО ОФІСУ ЮНІСЕФ.

Південний Судан

Пандемія припинила практично всі поставки гуманітарної допомоги до Південного Судану. Все більше людей голодують і не бачать надії на краще майбутнє. Так говорить єпископ Едуард Хіборо Куссала про ситуацію в цій наймолодшій африканській країні, яка повільно виходить з кривавої війни.

Суданська ієрархія зазначає, що обмеження, спричинені пандемією, не сприятливі для виконання мирної угоди, досягнутої в січні. Це було плодом жесту папи Франциска, який рік тому став на коліна перед південно-суданськими політиками і цілував їхні ноги, благаючи миру. Єпископ Куссала вказує, що перехідний уряд досі не створений, що може призвести до подальшої ескалації конфлікту. 

Конго

250 000 конголезців, в основному діти, повинні були покинути свої будинки з початку року і через значну ескалацію насильства шукати допомоги у переповнених таборах біженців. Їм не вистачає води, їжі та основних медикаментів. ЮНІСЕФ повідомляє про драматичну гуманітарну ситуацію на сході Демократичної Республіки Конго. Внаслідок активізації повстанців у всій провінції Ітурі 70% соціальних закладів припинили свою діяльність. Люди, що збираються у таборах для біженців, щодня борються за доступ до води, продуктів харчування та гігієнічних засобів. 

Більшість шкіл було розграбовано або повністю знищено. Невідомо, чи вони коли-небудь відновлять навчання. Повстанці також викрадають неповнолітніх і змушують їх воювати. Організація виявляє зростання насильства над дітьми, включаючи зґвалтування неповнолітніх. Дитячий фонд ООН попереджає, що без конкретної гуманітарної допомоги тисячам конголезців загрожує голодна смерть. 

На цих страженних землях роками безнаказанно вбивають мирне населення, дітей гвалтують та примушують воювати, люди потерпають від голоду та спраги. Зараз в часі карантину перериваються гуманітарні поставки. Буквально мільйони поставлені на межу виживання, мусять битися за воду, щоби вижити. Чи допомагають американські чорношкірі брати, борці проти расизму африканцям, чиї чорні життя також мають сенс – питання риторичне. Але що так – роблять, це нищать храми Церкви, яка чи не найбільше допомагає потребуючим чорношкірим Африки, Церкви, яка зупиняє конфлікти та кровопролиття, відправляє своїх місіонерів, віддає життя своїх священиків,  утримує найбільше лікарень та шкіл на чорному континенті.