Чи знаємо ми про цінність ангелів?
  • Срд, 07/12/2016 - 08:36

П’ять років тому в одному зі своїх повчань тодішній Папа Бенедикт XVI (нині емерит) сказав дуже цінні слова про ангелів-охоронців: «Господь завжди поруч і Він діє в людській історії та супроводжує нас за допомогою особливої присутності Своїх ангелів». Багато з нас, ще з дитинства молимося до ангелів-хоронителів, багато хто практикує молитву заступництва до Архангела Михаїла, якого цими останніми листопадовими днями особливо вшановуємо. Тому хотів би, коротко, зупинитися на важливій ролі, яку мають ангели в житті християнина.

Папа Бенедикт XVI, ще будучи кардиналом, у 1977 році сказав, що в нинішні часи дуже мало говориться про ангелів, що досить негативно позначається на вірі людини, а говорити про ангелів значить відчувати особливу Божу присутність у світі та надзвичайну опіку Його помічників – ангелів-хоронителів. Часто люди думають, що про ангелів варто говорити дітям, що йдеться наче про якусь казочку, але що ця тема не є темою дорослих. Це велика помилка багатьох вірних, які до кінця не можуть відчути особливу Божу присутність і не знають вчення Церкви.

9 чинів ангельських і 9 речей, які варто знати християнину про ангелів:

1. Церква вчить, що ангели реально існують і це є правдою віри, яку Господь об’явив. Святий Августин каже, що «ангел», означає функцію, а не природу: «Запитуєш, як називається така природа? – Дух. Ти запитуєш про функцію? – Ангел; через те, чим він є, – це дух, а через те, що робить, – це ангел». Слово ангел означає «посланець». Отже, ангел – це духовне, безтілесне створіння, яке належить до невидимого світу, і ми про це кажемо у символі нашої віри: «Вірую в Єдиного Бога, Отця Вседержителя, творця неба і землі, всього видимого і невидимого». Ангели мають щось спільного з людиною: це звичайно, не тіло, але розум і воля. Вони є особовими і безсмертними створіннями, а також більш досконалими від людини.  

2. Ще в Старому Завіті згадується про ангелів. Ви всі, напевно, пригадуєте, як вони зачинили земний рай після непослуху наших прародичів: «І вигнав він (Господь) Адама й поставив від сходу до Едемського саду херувима з полум’яним миготливим мечем, щоб стерегти дорогу до дерева життя» (Бут 3,24). Також в історії Авраама згадується про ангела, який зупинив руку прабатька: «Та ангел Господній кликнув до нього з неба і сказав: «Аврааме, Аврааме!» (Бут 22,11). Також архангел Гавриїл сповіщає про народження Предтечі і народження Ісуса Христа. У книзі пророка Ісаї читаємо, що вони є близько Бога, перебувають перед Його високим престолом і повсякчасно прославляють Всевишнього чудесним співом: «Свят, свят, свят, Господь сил; уся земля повна Його слави» (пор. 6, 1-3). Кількість небесних воїнів є безмірна, про що розказує пророк Даниїл (7, 10): «Тисячі тисяч Йому служили, і силенна безліч перед Ним стояла».

3. В Новому Завіті, Ісус Христос говорячи про ангелів, каже, що вони споглядають «повсякчас обличчя мого Небесного Отця» (Мт 18,10), а псалмоспівець каже про них: «могутні силою, що виконують Його слово, покірні голосові слова» (Пс 103,20). Апостол Павло дуже цікаво розказує, що ангели були створені для служби Богові: «Бо в Ньому все було створене, що на небі і що на землі, видиме й невидиме: чи то престоли, чи господьства, чи начала, чи власті, все було Ним і для Нього створене» (Кол 1,16) і що вони є посланцями Його спасіння: «Хіба ж не всі вони служебні духи, що їх посилають до послуг тим, які мають успадковувати спасіння?» (Євр 1,14).

4. Церква має багато молитов до ангелів, до архангелів, зокрема до Святого Михаїла і Святого Гавриїла, до ангелів хоронителів, єднається з ними у прославі Господа Бога. Про це дуже гарно видно з Херувимської Пісні, коли всі вірні в часі відправи Служби Божої співають: ««Ми, Херувимів тайно являючи і животворній Тройці трисвятую пісню співаючи».

5. Кожен вірний має свого ангела-хоронителя, який згідно слів Св. Василія Великого, є «вихователем, який веде його в житті». Саме ангели допомагають людині у її земному житті та опікуються кожною людиною зокрема. Найважливіша їхня місія – це поклоніння Пресвятій Трійці: ангели славлять Бога, моляться і величають Його. Але певна кількість ангелів охороняє і супроводжує людей. Святий Тома Аквінський пояснював, що кожна важлива особа завжди отримує від короля ескорт вершників; і що всі ми – настільки важливі особи в Його очах, що він дає нам ангела-охоронця, щоб супроводжував нас на дорозі до святості.

6. Про присутність ангелів при кінці світу неодноразово говорить нам Святе Письмо. Коли Ісус пояснює притчу про кукіль, читаємо «Син Чоловічий пошле своїх ангелів, які зберуть із його царства всі спокуси й тих, що чинять беззаконня» (пор. Мт 13,36-43, 47-49). А також: «Якже прийде Син Чоловічий у своїй славі, й ангели всі з Ним» (Мт 25,31). Тому, при другому пришесті Ісуса Христа ангели будуть супроводжувати нашого Господа і служити Йому в часі суду.

7. У Святому Письмі описується, як св. Архангел Михаїл поборов дракона і його збунтованих ангелів: «І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його, та не перемогли, ані місця не знайшлося їхнього більше на небі. І повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною, що зводить вселенну, - повержено на землю, і ангели його з ним повержені» (Од 12, 7-10).

8. Після упадку Люцифера, Творець вибрав для ангелів вождя – Архангела Михаїла, ім'я якого у перекладі означає «хто як Бог».  Апостол Петро каже про цей упадок: «Бо коли Бог не пощадив ангелів, які були грішили, а кинув у пекло й передав їх до темної безодні, щоб їх тримати на суд…» (2 Пт 2,4). Знаємо з Біблії, що ангели на чолі зі св. Архистратигом Михаїлом скинули з Божих хоромів тих, які вчинили проти Бога бунт, - дияволів разом із їхнім сумнозвісним лідером - Люцифером. Диявол дуже боїться святого Архангела Михаїла.

9. До цього небесного заступника звертаються за допомогою екзорцисти, коли виганяють із людей бісів. Наприклад, ритуал екзорцизму Папи Лева XII починається закликом: «В ім'я Бога Ісуса Христа» і молитвою до св. Архангела Михаїла. Існує молитва на вервиці для відігнання диявола, в якій містяться часті звертання до святого Архистратига. В Святому Письмі написано, що наприкінці світу св. Михаїл знову захистить Господній народ перед злом: «І в той час устане Михаїл, князь великий, що стоїть на варті... Той час буде часом скрути, якої не бувало відтоді, як постали люди, аж до цих пір... І багато з тих, що сплять у поросі земному, прокинуться; одні - на життя вічне, другі - на вічний сором та на ганьбу. Розумні сяятимуть небесним сяйвом, - і ті, що навернуть багатьох до справедливості, неначе зорі, повіки, назавжди» (Дан 12, 1-3).

В час, коли в молитві звертаємося до Святого Архангела Михаїла, просимо особливого заступництва Святого Михаїла для наших душ, які часто теплять брак святості, для наших родин і домівок, щоб Святий Архистратиг захищав від усякого зла, гріха і різноманітного негативу. Просимо особливої ласки для нашої стражденної Матінки України, яка також потребує захисту святого Архистратига від ворогів.

Святий Архистратиже Михаїле, захищай нас від усякого зла видимого і невидимого.

(Слово Редактора для НЗ №42)

о. Йосафат Бойко, ВС