Чилі: помер кардинал Хорхе Медіна Естевес. Він звістив про обрання Бенедикта XVI
  • Втр, 05/10/2021 - 12:31

Вислужений Префект Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств був експертом під час усіх сесій Другого Ватиканського Собору, а під час Конклаву 2005 року був кардиналом-протодияконом.

Тривале життя і віддане служіння у Церкві та в Апостольській Столиці. Такий шлях пройшов кардинал Хорхе Медіна Естевес, вислужений Префект Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств, який 3 жовтня 2021 року переставився до вічності на 95-му році життя. Але один епізод у цьому тривалому житті особливо закарбувався в пам’яті віруючих і не тільки: саме він, як кардинал-протодиякон, по завершенні Конклаву 2005 року, перед об’єктивами телекамер з усього світу, оголосив з лоджії базиліки Святого Петра ім’я щойно обраного наступника святого Івана Павла ІІ – кардинала Йозефа Ратцінґера, що взяв ім’я Бенедикт XVI.

Співчуття Папи

У телеграмі співчуття, надісланій на ім’я Апостольського Нунція в Чилі, Папа Франциск, серед іншого, спогадує відданість цього достойника, який «з вірністю присвятив своє життя служінню Богові та вселенській Церкві». Святіший Отець запевнив, що підносить заупокійні молитви за вічний спочинок його душі, аби Господь Ісус «увінчав його нев’янучим вінцем слави».

Біографічна довідка

Серце кардинала Хорхе Медіни Естевеса перестало битися у рідному місті Сантьяґо-де-Чилі, де він народився 23 грудня 1926 року. Ще перед вступом до семінарії, він навчався на факультеті канонічного права Папського Католицького Університету Чилі. Став священиком 12 червня 1954 року, а через рік, захистивши докторат з богослов’я, розпочав викладати на Богословському Факультеті згаданого університету. Згодом став деканом цього факультету, після чого – віце-канцлером університету.

У 1962 року святий Іван ХХІІІ зарахував о. Медіну Естевеса до грона експертів Другого Ватиканського Собору. Після цього він співпрацював з різними відомствами Римської Курії, входив до комісії, що готувала Кодекс Канонічного Права, і до комітету, що редагував Катехизм Католицької Церкви. Святий Іван Павло ІІ наприкінці 1984 року призначив його єпископом-помічником Ранкаґуи, зголодом – ординарієм цієї дієцезії, а 1993 року – єпископом Валпараісо. В 1993 році проповідував духовні вправи для Папи і для Римської Курії, а 1996 року став про-префектом Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств, яку очолив через два роки.

Іван Павло ІІ 1998 року вручив Хорхе Медіні Естевесу кардинальські відзнаки, а в лютому 2005 році його призначено кардиналом-протодияконом. Вже через кілька місяців, 18-19 квітня він брав участь у Конклаві, і як протодиякон, оголосив ім’я обраного Папи та наклав на нього паллій під час Святої Меси з наголи урочистого початку понтифікату.