Чилійські єпископи представили Папі життя Церкви в своїй країні
  • Втр, 21/02/2017 - 18:22

У понеділок, 20 лютого 2017 р., Папа Франциск прийняв членів Єпископської Конференції Чилі, які прибули до Ватикану з нагоди візиту «аd Limina apostolorum». Один з учасників аудієнції, кардинал Рікардо Едзаті Андрелло, Архиєпископ Сантьяґо-Де-Чилі, поділився своїми враженнями від цієї зустрічі в інтерв’ю для Ватиканського Радіо.

Ієрарх зазначив, що під час тригодинної зустрічі, що відбувалася в атмосфері простоти та надзвичайної відкритості, йшлося про євангелізацію секуляризованого суспільства, про урядовців, які здебільшого є невіруючими, але відкритими на послання Церкви, про радощі і страждання народу. Великою радістю Чилійської Церкви, за словами кардинала Едзаті Андрелло, є народна побожність до Пречистої Діви Марії і до святих. Наприклад, Кармельську Богородицю почитають у всій країні: від пустелі на Півночі аж до холодного Півдня.

Під час зустрічі йшлося також про духовенство, формування семінаристів, про молодь, яка сьогодні бажає бути почутою. Папа говорив про так зване «душпастирство слухання», що передбачає супровід молодих людей, вислуховуючи їх і звіщаючи їм новизну Ісуса Христа. Єпископи не залишили поза увагою також соціальні проблеми та ситуацію літніх і вбогих людей.

Кардинал Андрелло розповів, що учасники зустрічі обговорювали також проблему педофілії, яка торкнулася також чилійської Церкви. Він підкреслив, що Папа закликав єпископів бути уважними до цієї проблеми і до проявів несправедливості, яка, особливо у випадку педофілії, є серйозним порушенням людських прав і також тяжким гріхом супроти Бога.

Відповідаючи на запитання журналіста, архиєпископ чилійської столиці розповів про виклики, які ставить перед Церквою сучасне суспільство Чилі, зокрема, такі як аборт та одностатеві союзи. Він зазначив, що, торкаючись цих тем, Папа Франциск порадив як орієнтир Апостольське повчання «Amoris Laetitia», що є плодом праць Синоду про сім’ю, в якому кардинал Едзаті Андрелло також брав участь.

«Ми присвячуємо чимало зусиль темі сім'ї, – сказав він. – Ми знаємо, що культурне середовище несприятливе, знаємо, що “гендерна доктрина” здійснює вагомий вплив, ми усвідомлюємо, наскільки тема подружжя і захисту життя впливає на конкретне життя людей. Ми старанно трудилися і трудимося над цими питаннями».

Під час зустрічі з Папою чилійські єпископи говорили також про автохтонне населення мапуче, що є найчисельнішою етнічною групою індіанців у Південній Америці та одним з небагатьох, якому вдалося зберегти власну культуру. Протягом останніх двадцяти років мапуче протестують проти селян та підприємців в півдненноцентральному регіоні Арауканія, відстоюючи свої права власності на «землю предків». З цього приводу кардинал Едзаті Андрелло висловив свою переконаність в тому, що мапуче мають «всі якості і можливості для того, щоб діалогувати з чилійським урядом», оскільки вони є зрілим народом з глибокими переконаннями. Він також підкреслив важливу роль Церкви у подоланні цього конфлікту.

На завершення свого інтерв’ю кардинал Рікардо Едзаті Андрелло поділився думками про майбутнє Церкви в країні, яка приблизно 40 років тому була під владою диктаторського режиму Піночета. «Ми можемо рішуче прямувати шляхом глибокого примирення, – сказав він. – Примирення не забуває факти: забути їх означало б забути історію, яка є вчителькою життя. Але примирення означає виходити за межі фактів, і тому, я вважаю, що цінності і послання Євангелія запрошують нас розпізнавати ситуації, особливо, коли йдеться про порушення прав людини, що завдали і надалі завдають велику шкоду навіть через 40 років. Але це також означає бажання прощення, – додав ієрарх, – усвідомлюючи, що прощення є безкорисливим. Прощення завжди безкорисливе. Отож, потрібно об'єднати істину з новим шляхом побудови майбутнього».