Чим відрізняється Зарваниця від Почаєва
  • Чтв, 31/01/2013 - 00:00

Як відомо, Зарваниця входить до двадцяти найвідоміших Марійських Духовних центрів Європи. Щороку святиню відвідують сотні тисяч прочан. Сюди приїжджають люди не тільки з України, а й зі всього світу. Хто хоч раз побував у Зарваниці, прагне повернутися сюди знову. Насамперед за тією Божественною благодаттю, яка, начебто, відчувається у цьому чудотворному місці. Свідченнями про це діляться самі прочани.

 

– От коли відбуваються воєнні прощі, до мене підійшла майор з Херсона і каже: «Владико, я була в різних місцях, в різних монастирях, але те, що я відчула в Зарваниці, я ніде того не відчула». Інші говорять: «Ми були в Почаєві. Там нас заставляли спідниці одівати, там заставляли хустки надівати. Ви тут нічого не заставляєте. Ви не робите різниці і не питаєтесь, чи то католик, чи то греко-католик, чи то православний, чи то римо-католик. Ви всіх приймаєте». Я кажу: «Так, ми всіх приймаємо. Бо ми є діти одного Бога». Ми повинні шукати ту дорогу, що нас з’єднує, а не ту, що нас роз’єднує, – вважає архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк.

 

Кир Василій наголошує, що Зарваниця є якраз тим екуменічним місцем, яке об’єднує всіх.

 

– Наприклад, приїжджають до нас на велику прощу. Є отець такий православний, який з Верховини іде два тижні з дітьми пішки. Ми даємо йому монастир і він служить Службу Божу. Інші священики у підземній церкві служать Службу Божу. Нехай служать. Що забере хтось Зарваницю? Ні. Нехай всі служать. Зарваниця є для всіх. Це одне таке чудотворне місце на Україні, де всі можуть служити, всі можуть молитися за ту єдність. Бо ми є діти однієї церкви, ми є діти одного Бога, ми є діти України. Єдність будує, а роз’єднання – руйнує. Ми повинні в єдності жити і в любові. В єдності сила нашого народу, – впевнений архієпископ Василій Семенюк.

 

Як ми повідомляли, владика Семенюк став головною дійовою особою фільму «Зарваниця. Духовний Марійський центр», який відзняла мультимедійна студія «Свічадо». У документальній стрічці розповідається про відновлення і розбудову Зарваниці, її духовну цінність, про життєдайну силу води з її джерела та численні зцілення і навернення.

 

Джерело: http://zz.te.ua