Численна українська спільнота центрального регіону Італії взяла учать у Всесвітньому дні мігранта і біженця у Ватикані
  • Пон, 18/01/2016 - 01:17

У неділю, 17 січня, Католицька Церква вже 102 раз поспіль відзначила Всесвітній день мігранта і біженця. Цьогорічний день мігрантів та біженців проходив у контексті надзвичайного Святого Року, в рамках якого мігрантські спільноти Італії, а особливо, її центральних регіонів, здійснили прощу до базиліки Святого Петра. Численні етнічні групи зібралися опівдні на площі Святого Петра на проказування молитви «Ангел Господній» з Папою Франциском. Серед багатотисячної мігрантської спільноти не бракувало і представників української громади. Близько тисячі українських паломників з Риму, Рієті, Фрозінони та інших міст Італії прибули на площу Святого Петра, щоб разом з Папою і великою мігрантською родиною молитися за всіх тих, які внаслідок різних життєвих обставин змушені лишати свої рідні домівки у пошуках кращої долі та за тих, які втратили життя, емігруючи з власної країни.

Звертаючись до багатотисячної спільноти мігрантів і біженців Папа Франциск зауважив, що кожний з них «носить з собою певну історію, культуру, вартісні цінності, і, на жаль, часто також досвід нужди, утисків та страху». Святіший Отець наголосив, що присутність мігрантів на площі Святого Петра є «знаком надії у Бозі». «Не дозвольте, щоб у вас вкрали надію та радість життя, які випливають з досвіду Божого милосердя, також і завдяки особам, які вас приймають і вам допомагають. Нехай же перехід через Святі Двері та Свята Літургія, яку ви незабаром молитиметесь, наповнять ваше серце миром», – побажав Папа, звертаючись до учасників паломництва, склавши при цій нагоді подяку в’язням з тюремного комплексу в місцевості Опера поблизу Мілану за євхаристійні гостії, які вони самі виготовили і подарували йому, і які були використані для цього богослуження.

Після молитви зі Святішим Отцем чисельна мігрантська спільнота увійшла через Святі Двері до базиліки Святого Петра, де кардинал Антоніо Марія Вельйо, Президент Папської Ради з питань душпастирства мігрантів і подорожуючих, очолив Святу Літургію. Кардинал Вельйо, звертаючись до молільників у базиліці, наголосив, що досвід міграції є сповненим страждань та очікувань, драматичних обставин та болю. Про це свідчить хоча б Хрест з острова Лампедузи, виготовлений з уламків човнів, які море викинуло на берег після нещодавніх трагедій при переправленні мігрантів до Європи. Хрест було доручено нести українській та сирійській молоді з огляду на воєнні дії в цих країнах. Міграція, яким би болісним процесом не була, приносить також розуміння єдності у різноманітності, творить «зв’язок між різними місцевими Церквами», є знаком живих відносин між цими Церквами та Церквою Рима, взаємно їх збагачує досвідом християнської віри, підкреслив Кардинал.

Варто додати, що чисельна українська присутність на площі Святого Петра у Римі була виражена величезною кількістю української символіки. Завдяки сприянню Релігійного Товариства «Свята Софія» кожний український паломник при вході на площу отримав маленький синьо-жовтий прапорець.

При приготуванні статті використано матеріали із сайту української секції «Радіо Ватикану»