Членів Синоду єпископів ознайомили із сучасним станом впровадження Стратегії УГКЦ'2020
  • Чтв, 06/09/2018 - 12:12

Очільник робочої групи із впровадження Стратегії УГКЦ'2020 «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» о. Андрій Онуферко ознайомив членів Синоду Єпископів УГКЦ, який триває у Львові-Брюховичах 2-12 вересня 2018 року, з практичними кроками впровадження стратегії.

Як розповів у коментарі Департаменту інформації УГКЦ о. Андрій Онуферко, хоча тема цьогорічного Синоду – «Боже Слово та катехизація», увазі єпископів представлено також звіт щодо впровадження Стратегії УГКЦ'2020 за минулий рік. «Це вже сьомий раз, коли наша робоча група звітує перед Синодом. Оскільки Синод нас створив, то перед ним і звітуємо. Цього разу ми подали владикам письмово досить широкий звіт нашої діяльності з додатками», – розповів священик.

Членів Синоду, зокрема, поінформували, що робоча група готується передати свої повноваження адміністрації Патріаршої курії. «Тим самим наша робоча група припинить свою діяльність і своє існування з вересня 2020 року. До того часу адміністрація Патріаршої курії повинна запрацювати», – сказав о. Андрій. Проте, за словами керівника групи, це тільки пропозиція, яку Синод ще мусить схвалити.

Друга тема, з якою ознайомили членів Синоду, – статистика. «Ми знову, – відзначив він, – збирали статистику душпастирського служіння в парафіях, у місійних душпастирських осередках, шукаючи елементи живої парафії. А це катехизація, літургія, молитва, служіння ближньому, провід та управління дарами, сопричастя і місійний дух. Парохи заповннювали анкету. Цього року нам вдалося зібрати статистику з понад 900 парафій. Це колосальний успіх, але над отриманими даними нам ще потрібно буде довго працювати».

Третя тема – моніторинг. Щороку, за словами священика, на зустрічі з єпархіальними координаторами робоча група видає документ під назвою «Наступні кроки». Там визначено різні завдання та пріоритети, які група дає координаторам на рік. І тричі на рік вона моніторить, як виконуються ті чи ті завдання. Також о. Андрій Онуферко відзвітував перед членами Синоду у фінансовому питанні.

Керівник групи наголосив, що за роки роботи вдалося досить багато зробити в оживленні парафіяльного життя. «Ми підготували для цього різні інструменти або сприяли їх підготуванню. Наприклад, така річ, як правильник для парафій. Сприяли отриманню парафіями інформації з послань Блаженнішого Святослава щодо живої парафії. Підготували посібник із пасторального планування, що дозволяє парафіяльним спільнотам з’ясувати те добре, що вже існує, а також уявляти, мріяти, що ще ми можемо зробити для кращого втілення стратегії. Також ми видали дуже гарну книжку про управління Божими дарами, де в основному говориться про дар часу, дар талантів і дар скарбу, тобто матеріальні ресурси, якими ми повинні оперувати в парафії», – розповів о.Андрій.

За його словами, робоча група почала наголошувати на тому, аби і єпархії впроваджували пасторальне планування.

За роки своєї праці робоча група стала таким собі каталізатором, аби через мережу єпархіальних координаторів доносити до парафій, що вони мають робити і що ще було б добре зробити.

«Перед нами ще два повних роки, поки ми передамо свої повноваження. Ми будемо працювати так, як працювали досі. На найближчий рік ми працюватимемо над Божим Словом та катехизацією. А потім нам ще потрібно буде доопрацювати багато видань, які вже на початковій стадії», – поділився на завершення о. Андрій Онуферко.