Чому Церква відкидає астрологію і гороскопи?
  • Чтв, 24/01/2019 - 13:19

Одним із поширених елементів сучасної культури є віра в астрологію та гороскопи. Більшість газет, журналів, теле та радіоканалів залишають у своєму ефірі час для того, щоби ознайомити аудиторію із “велінням зірок”.

Часто навіть від хрещених людей можна почути думку, що у гороскопах немає нічого поганого. “Оскільки Бог створив зорі, то й наділив їх владою впливати на життя людей”. У такому мисленні зустрічаємось із конкретним проявом фаталізму.

Однак Церква завжди рішуче засуджувала і засуджує гороскопи. Чому?

Слід зазначити, що гороскопи, які належать до сфери астрології, не мають нічого спільного з наукою та науковими методами. Наукою є астрономія, а не астрологія.

Астрономія вивчає рух, структуру, походження небесних тіл, астрологія – це група передбачуваних практик, що претендують на вивчення впливу небесних тіл на людину, визначення рис її характеру, вчинків і поведінки. Астрологія зародилась в Стародавньому Вавилоні, звідти поширилась в Персію, Індію, Рим. Вона пов’язана з язичницьким фаталізмом, вірою в те, що небесні створіння можуть вирішувати за людину її долю. Але людина має свобідну волю і вибір. І як тільки вирішує вкласти своє життя в рамки астрології, то дозволяє злому керувати своїм життям, стаючи рабом.

Церква від початку засуджувала астрологію.

Святий Августин писав: “Астрологи змушують нас повірити в те, що на небі є неминуча причина гріха. Чи то Венера, сатурн чи Марс змушують нас робити те чи інше”.

Християнин має уникати астрології і будь-яких пророкувань, навіть якщо вони можуть виявитися правдивими, бо в такий спосіб Злий дух спокушає серце людини. Він знає багато і цим знанням може звести нас.

Варто зазначити, що небесні тіла, особливо Місяць, мають певний вплив на природу. Вони можуть впливати на настрій людину, але це сфера більше психосоматики, але вони не можуть впливати на розум і волю людини. Зірки не можуть бути причинами наших рішень.

Астрологія не здатна створити окремий гороскоп для кожної людини зокрема. Виходить, що десятки людей мають однаковий гороскоп, але чи всі вони мають одну долю і характер.

Для багатьох гороскоп – гра, а чи мода. Але, на жаль, для декого – це компас, дороговказ, за яким люди приймають ті чи інші рішення. Найчастіше гороскопами користуються ті, хто далекий від будь-якої релігії.

Хтось каже: я читаю гороскопи лише жартома: рано встаю, п’ю каву і читаю замість молитви гороскоп, незважаючи на нього серйозно. А потім впродовж дня щось трапляється – і саме за передбаченням гороскопу! І так починаєш вірити!

Астрологія перечить вірі у всевладність Бога. Церква закликає відкинути будь-які форми ворожіння, звернення до гороскопів, астрології, хіромантії. Бо це не що інше як прагнення отримати владу над часом, непідвладним людині знанням. Поведінка праведного християнина – з довірою віддавати себе Божій волі. Сатана може одягатись в одяг ангелів і відкривати майбутнє. Це можна простежити із багатьох прикладів сучасних відомих астрологів. Прикриваючись своєю благочестивістю, ці люди насправді роблять усе, щоби похитнути віру людину в Ісуса Христа.

Біблія відкидає астрологію з двох причин. По-перше тому, що астрологія виросла із політеїзму, віри у божественну владу речей. Християнство монотеїстичне: ми віримо в одного Бога. Астрологія є окультною практикою і тому це ще одна причина відкидання її як псевдонауки.

Астрологи є ніким іншим як лжепророками. Події, описані в Біблії, за багату традицію її досліджень, не були піддані сумніву. Натомість пророцтва астрологів є радше прогнозами. Пророцтва Божих пророків здійснювались, як бачимо з Біблії, завжди.

Віра в астрологію робить людину рабом веління зірок. Ця “наука” робить нас невільними, пропонуючи готові сценарії поведінки і позбавляючи нас по суті можливості вибирати. І врешті приводить людину до краху розуміння сенсу життя і любові.

Бог, створивши людину на свій образ, дав її владу над всім створінням. То ж чи можуть створіння пагнувати над нами, як це пропонує нам астрологія? Будьте панами створіння, а не рабами його.

Адаптація Тетяни Трачук

Джерело: Дивенсвіт / Радіо Марія