Чому Церква засуджує гороскопи?
  • Птн, 24/05/2013 - 11:50

 Одним з поширених елементів сучасної культури стала віра в астрологію. Більшість газет, телеканалів і радіостанцій обов'язково залишають у своєму щоденному розкладі місце для того, щоб ознайомити аудиторію з "порадами зірок". Часто навіть від хрещених людей можна почути, що "в гороскопах немає нічого поганого". Трапляється, що астрологію плутають з християнством і кажуть: оскільки Бог створив зірки, значить наділив їх владою впливати на поведінку і долю людини. Однак Церква завжди рішуче засуджувала і продовжує засуджувати гороскопи. Чому?

По-перше, треба зазначити, що гороскопи, які належать до сфери астрології, не мають нічого спільного з наукою і науковими методами. Наукою є астрономія. Вона вивчає становище, рух, структуру, походження і розвиток небесних тіл і створених ними систем. Астрономічна обсерваторія є навіть у Ватикані. Астрологія – це "група передбачуваних практик", що претендують на вивчення впливу небесних тіл на людину, визначення рис її характеру, рішень і вчинків, а також історичні події. Вона зародилася в стародавньому Вавилоні, а звідти поширилася в Персію, Індію, Китай, Грецію і Рим. Астрологія пов'язана з язичницьким фаталізмом – вірою в те, що небесні створіння в змозі вирішувати за людину її долю.

Треба зазначити, що Церква засуджувала астрологію від початку свого існування. Толедський Собор ухвалив, що "якщо хтось думає, що можна вірити астрології, тому нехай буде анафема". Собор говорив про поширену в ті часи ментальність, згідно з якою джерелом людських вчинків вважалися зірки, а в підсумку – Бог. Цим унеможливлювалася свобода людини. Св. Августин писав з цього приводу: "Астрологи змушують нас повірити в те, що на небі є неминуча причина гріха: чи то Венера, Сатурн або Марс, які нас змусили зробити те чи інше, щоб виправдати людину (...) і звинуватити Того, Хто створив і тримає небо і зірки".

Св. Августин також говорив: "Треба визнати, що коли астрологи кажуть правду, то це відбувається під окультним упливом, якому піддаються людські душі, не усвідомлюючи цього. І оскільки це відбуватиметься з метою обману людей, то дія ця відбувається від нечистих духів і спокусників, яким дозволено мати деякі знання про земні речі. Ось чому хороший християнин повинен уникати астрологів і всіх, хто вдається до мистецтва передбачення, особливо якщо пророкують правду: щоб вони не спокусили душу через контакти зі злими і згоди з ними".

Варто зазначити, що справді небесні тіла, особливо Місяць, мають певний уплив на природу. Небесні тіла, разом з іншими метеорологічними чинниками, можуть упливати на настрій людини. Але вони, за св. Томою Аквінським, "не можуть прямо впливати на розум і волю". "Людина має здатність роздумувати про те, що може зробити, – і це стосується як використання речей, так і того, чи підтримувати чи відмовлятися від внутрішніх пристрастей. Це було б марним, якщо б наша воля залежала від зірок і не була під нашою владою. Таким чином, зірки не можуть бути причиною рішень нашої свободи", – наголошував Аквінат.

Астрологія, що претендує на науковість, насправді нездатна створити індивідуальний гороскоп для кожної окремої людини. Стан зірок для тих, хто народився приблизно в один і той же час, збігається. Виходить, що для цих людей гороскоп, а, отже, їхня доля, також є однаковими? Десятки людей мають той же гороскоп, що Наполеон, Гете і Ганді, але не можна сказати, що всі вони мали одну долю і характер.

Гороскоп – це одна з найпопулярніших форм астрології. Для багатьох це не що інше, як гра чи мода. Для інших – життєвий компас. На жаль, вони приймають свої рішення залежно від читання знаків зодіаку.

Найчастіше гороскопами захоплюються люди далекі від Церкви, які не вірять в Бога і не практикують ніякої релігії. Саме про них писав св. Павло: "Називаючи себе мудрими, вони стали нерозумними" (Рим. 1,22).

Катехизм Католицької Церкви засуджує астрологію, наголошуючи, що вона суперечить вірі в абсолютне панування Бога над нашим життям. У зв'язку з цим Церква закликає "відкинути будь-які форми ворожіння», не вдаватись до звертання до померлих та інших методів, які нібито "відкривають" майбутнє. "Звернення до гороскопів, астрології, хіромантії, пояснення символів і доль, феномену передбачення, звернення до медіумів – приховують бажання отримати владу над часом, над історією і в підсумку над людиною, а також прагнення зробити близькими собі якісь окультні сили", – йдеться в Катехизмі.

Одночасно відзначається, що "Бог може відкрити майбутнє Своїм пророкам чи іншим святим. Проте праведна християнська поведінка полягає в тому, щоб з довірою віддавати себе в руки Божого провидіння в тому, що стосується майбутнього, і відмовитися від будь-якої нездорової цікавості з цього приводу".

Той факт, що іноді пророкування збувається, не означає, що використаний метод є хорошим. Св. Павло писав що сатана може одягнутися в ангела світла. Користуватися послугою астрологів, знаючи, що Бог і Церква це засуджують, означає довіряти своє життя іншим силам, що не походять від Бога.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va