Чому католики не хочуть голосувати за Дональда Трампа?
  • Чтв, 01/09/2016 - 17:49

Католики відносяться до тієї частини американського електорату, які найгірше ставляться до Дональда Трампа. Непопулярність республіканського кандидата в президенти в цій групі виборців пояснюється слабкою підтримкою його кандидатури в штатах, які ще не визначилися та голос яких є вирішальним у результатах виборів.

У США проживає близько 75 мільйонів католиків - вони складають понад 25 % населення. Згідно з опитуванням, проведеним дослідницьким Інститутом громадської релігії, 55 % з них говорять, що вони будуть голосувати за демократичного кандидата на пост президента США Хілларі Клінтон, і лише 32 % хоче підтримати Трампа.

Під час опитування «Washington Post» і ABC News з’ясувалося, що перевага Клінтон ще більша: 61% - 34 %. (Інша частина електорату не визначилась).

Католики, які в минулому голосували за кандидатів від Демократичної партії, - в основному бідні іммігранти з Європи, а потім і з Латинської Америки – які в останні десятиліття все частіше підтримували кандидатів від Республіканської партії.

Більшість католиків проголосували в 1980 році за Рональда Рейгана, в 2004 році за президента Джорджа Буша (хоча його противник - Джон Керрі був католиком), а в 2012 році за Мітта Ромні (хоча більшість американців підтримали переобрання Президента Обами). Бо не віросповідання, але профіль політичного кандидата має визначальне рішення для наступних поколінь іммігрантів. Більшість католиків відхиляють Трампа, не вважаючи його справжнім консерватором. У випадку латиноамериканців, 55 % з яких є католиками, головну роль відіграє - ображаючий їх виступ кандидата Республіканської партії і оголошення про будівництво стіни на південному кордоні.

Сам Трамп також може завдати шкоди своєю ворожою реакцією на критику з боку Папи Франциска, який сказав, що «людина, яка думає тільки про будівлю мурів замість мостів, не є християнином».

Кандидат республіканців є протестантом (належить до Пресвітеріанської Церкви), хоча насправді не практикує своє визнання. Тим не менше, не його релігія, але обіцянки його програми привели до того, що католики не голосують за його кандидатуру.