Чому католиків мало хвилює переслідування християн?
  • Суб, 17/03/2018 - 14:18

Нещодавня анкета, проведена між католиками у США свідчить про те, що американських католиків більше хвилюють кліматичні зміни та глобальна криза з біженцями, аніж переслідування їхніх одновірців у світі. Пише на сторінках Crisis Magazin Вільям Кілпатрік, багаторічний викладач на Бостонському коледжі у США.

Згідно з даними організації «Церква в потребі» християни становлять 75% жертв релігійно вмотивованого насильства, а 215 млн. християн стикаються з жорстоким переслідуванням зі сторони мусульман.

Чому американські католики вважають, що переслідування християн є менш важливим, аніж кліматичні зміни, бідність, торгівля людьми, криза біженців?

Однією з причин такого стану може бути те, що ми живемо у суспільстві, яке є орієнтованим на картинки, а фотографії людей у нещасті персоналізують кризу у той спосіб, в який це не може зробити жоден текст. Фотографії людей – жертв урагану, повені чи пожежі присутні усюди, як постійне нагадування про небезпеки, що походять від начебто кліматичних змін. На відміну від цього, фотографії переслідуваних християн – рідкість. А тому й їхня криза виглядає меншою.

Згідно з даними «Церква в потребі» виходить, що кількість переслідуваних християн у багато разів є більшою, як кількість біженців, чиє життя зазнає загрози через міграцію. Однак, американським католикам біженці залишаються вищим пріоритетом, аніж переслідувані християни.   

Існує кілька причин чому фотографії переслідуваних християн – рідкість. Однією з причин відсутності таких фотографій є важкодоступність місць де відбуваються переслідування, або високий ризик пов’язаний з цим, оскільки і сам фотограф може стати жертвою.  Інша причина – малий попит. Адже фотографії, за звичай, супроводжують новини, або телевізійні репортажі. А виглядає, що новини про переслідування християн не цікавлять ЗМІ. І тому маємо менше вістей по цій темі й менший попит на фотографії, які їх супроводжують.

Окрім цього, американським єпархіям виділяється щорічно 90 млн. доларів для біженців. Це може бути однією з причин того, що єпископат теж стає включеним у широку кампанію, яка виставляє на перший план долю біженців та мігрантів. І це також може бути поясненням того, чому американські церкви переповненні фотографіями мігрантів, а не фотографіями переслідуваних християн.

Існує й інша причина, чому ми не бачимо фотографій переслідуваних християн і ця причина є набагато серйознішою. Здається, що уряди стараються навмисне не допускати у ЗМІ новини про переслідування християн. Адже, якби показати усю картину, то потрібно би було розкрити й неприємні для них (урядів) деталі картини – ідентичність переслідувачів. А це би означало виставити іслам у поганому світлі. Щось чого ЗМІ, влада і частина церковної еліти не бажають зробити.

Тому й не дивно, що опитані католики серед п’яти найгостріших глобальних проблем переслідування християн бачать найменшою проблемою. Більшість католиків навіть не уявляють наскільки переслідування є масштабними, наскільки вони є брутальними і жорстоким.

Вірні не розуміють усю цю історію з переслідуваннями, оскільки вони відрізані від цілої істини про це. Але не тільки уряди замовчують негативні новини, які стосуються ісламу. Великі компанії чинять те ж саме. Для прикладу Google ускладнює пошук інформацій критичних, щодо ісламу, Facebook їх часто блокує, а You Tube – цензурує. І в майбутньому можемо очікувати тільки погіршення цієї ситуації.