"Чому Марія…" - гасло нового номера журналу «Слово»
  • Втр, 14/05/2013 - 09:16

Чому Марія…

 

Для когось гасло номера прозвучить як запитання… Для нас у процесі роботи над цим випуском журналу «Слово» воно перетворилось на ствердження. Ми знайшли відповідь і пережили — кожен по-своєму — «зустріч» із Богородицею у власному житті.

***

Чому Марія займає таке особливе місце у місії Христа і в нашому спасінні зокрема? Чи справді католики й православні обожнюють Її, і чому дехто не визнає Її взагалі? Як знайти правдиві відповіді на запитання про Богородицю?

 

Діва Марія від початку й до кінця поставлена в центр тієї духовної боротьби, яка супроводжує історію спасіння. Про Неї написано ще в книзі Буття і в останній книзі Нового Завіту — Одкровенні святого Йоана Богослова. Це Вона приходить до нас першою, як до Єлизавети. І приходить не просто як Мати Господа нашого, але й як наша Мати.

 

Часто, почувши про об’явлення Діви Марії в якомусь місці, ми одразу поспішаємо туди, щоб випросити у Неї потрібні благодаті та побачити чудо на власні очі. Але чи варто? Виявляється, з 468-ми засвідчених у ХХ ст. об’явлень Церквавизналалише 14!Які критерії вона використовує? Правду про видіння та об’явленняМарії читайте під рубрикою «Енциклопедія «Слова».

 

Як зрозуміти догму віри про непорочне зачаття Пресвятої Богородиці, пояснює у«Довідковому бюро» о. Ігор Пецюх.

 

Ярема та Наталя Стецики розповідають про подарунки, які їм вимолила Марія. А також про те, як «вималювати» образ Богородиці у власному житті й… місті.

 

Собор Паризької Богоматері, базиліка Сакре-Кер, Монпарнас та Ейфелева вежа… Побачити усе це, поблукати паризькими вуличками й зануритись у неповторну творчу атмосферу міста-легенди, міста-історії, міста вражень разом із Оксаною Мовчан ви матимете нагоду на сторінках рубрики «Мандруючи з Богом». Адже цього разу ми помандруємо до Франції.

 

Всесвітня родина католицького радіомовлення, яка об’єднує в медіа-просторі понад 70 країн, — радіо «Марія» — є свідченням Божої любові в сучасному світі 24 години на добу сім днів на тиждень. Існує суто за рахунок пожертв слухачів, збираючи навколо себе сотні волонтерів. Коли ж радіо «Марія» «заговорило» в Україні та в чому унікальність цієї «великої парафії», розповідає директор отець Олексій Самсонов.

 

Християнський рух за життяособливо поширився по всій земній кулі після ІІ Ватиканського собору, який ще раз підтвердив вчення Католицької Церкви про те, що людське життя починається в момент зачаття. «Перш ніж Я уклав тебе в утробі, Я знав тебе, і перш ніж ти вийшов з лона, Я освятив тебе», — читаємо у пророка Єремії (1:5). В Україні Рух за життя розвинувся в 90-х роках ХХ ст. Про досвід роботи в цій сфері в Івано-Франківську, про «Молитовне стояння перед абортарієм», про «Гваделупське чудо» читайте під рубрикою «Місія».

 

Ми бачимо і чуємо світ, але чомусь уже не вміємо цьому радіти, сприймаючи це як належне. Але для сліпоглухонімої Хелен Келлер було відкриттям те, що все на світі має своє значення, і вона може його розуміти. Захоплююча історія непростої долі, терпеливості, любові         й наполегливої праці не залишить вас байдужими.

 

Хто любить найбільше? «Мама», — відповість, мабуть, кожен. Так, і все-таки материнська любов має свої межі, її буває забагато. Як знайти баланс між строгістю й лагідністю, щоб не залюбити своєї дитини, — читайте у розмові з психологом В’ячеславом Лихоглядом-Щасливим.

 

«Моя сміливість — це страх, який помолився». Якось дивно звучить? Саме так, ви правильно прочитали. Ці слова стали відкриттям для Вікторії Рудич, яка розповідає про таємницю справжньої жіночності, свою «зустріч» із Марією та про Помпейську дев’ятницю. Ця надзвичайно дієва молитва триває 54 дні поспіль і приносить багато благодатей. Як молитись Помпейську дев’ятницюта Вервицю за внутрішнє зцілення, розповідаємо на шпальтах журналу.

 

Палкою відданістю Пречистій Діві відзначався святий Людовік-Марія Ґріньйон де Монтфорт — французький священик епохи бароко, автор кількох всесвітньо відомих праць і трактатів, невтомний місіонер і неймовірно сильна особистість. Блаженний Папа Іван-Павло ІІ гаслом свого понтифікату вибрав слова цього святого «Totus Tuus» — «Увесь твій, Маріє!» Він писав: «Ця фраза є не лише виявом побожності чи відданості. Це щось більше. Дякуючи святому Людовіку де Монтфорту, я дійшов розуміння, що правдиве посвячення Богородиці є насправді христоцентричним».

 

Усе життя Марії промовляє лише одне слово: «Ісус». Між Христом і Марією немає жодної конкуренції, а тільки найближчий різновид близькості.  Марія, Мати Ісуса і наша Мати, досконало віддзеркалює Його образ: Вона — Та, що вказує дорогу. Марія вела перед, стаючи «первообразом Церкви». Адже мова йде не лише про історію Діви Марії, про Її особливий шлях віри, але також про історію всього народу Божого, про всіх нас, що беремо участь у цьому паломництві віри. У Ній ми можемо шукати опору й підтримку.

 

Ким є Марія для мене, християнина?Час поставити собі це запитання й пошукати відповідь на нього разом із новим випуском журналу «Слово».

 

Більшеінформації  http://www.apostol.if.ua