Чому Папа носить білу сутану і червоні черевики?
  • Срд, 13/03/2013 - 13:11

Одяг, який носить Папа Римський, має давню традицію і саме завдяки йому, Наслідник Св. Петра є однією із осіб, яких легко розпізнати.

Найбільш відомою частиною гардеробу Папи є біла сутана, яка символізує чистоту і святість. Не всім відомо, що вона має 33 ґудзики, котрі відображають кожен рік життя Ісуса. Традицію носити білу сутану в 16-ому столітті започаткував Папа Пій V, котрий був домініканцем і після обрання Папою зберіг сутану, яку носить його орден.

Ще одним відомим елементом одягу Папи є червоні черевики. Вони символізують кров мучеників Церкви. Папа Павло ІV додав до них ще й золотий хрест, який люди цілували, звертаючись до нього.

Під час урочистих богослужінь, як наприклад, на Різдво чи Великдень, Папа одягає довгі святкові ризи, які містять орнаменти, які носили Папи впродовж віків.

Мітра, яку одягає Папа на урочистості, символізує його владу навчати. Іван Павло ІІ часто носив мітри простого дизайну, однак за останні кілька років Бенедикт XVI повернув традицію використання більш складних візерунків.

Посох є символом влади Папи. Він символізує позицію Папи, як пастиря Церкви. Посох, який використовував Бенедикт XVI містив золотий грецький хрест, який ще у 1800-их роках використовував Папа Пій ІХ.

Під час зустрічей з главами інших держав сучасні Папи одягають червону накидку, довжиною до пліч (моцетту), яка символізує його політичну владу, як глави міста-держави Ватикан.

Кожен елемент одягу, який впродовж віків носили Папи, має свою історію і призначення. Однак за останні роки кожен Папа додавав до них щось свого.

За матеріалами Romereports.com