Чому Папа обирає собі нове ім’я?
  • Втр, 12/03/2013 - 12:59

В ранні часи Церкви, перші Папи зберігали імена, дані їм при хрещенні. Але Іван ІІ, котрий був Папою у 533-535 рр. першим змінив своє ім’я – Меркурій, щоб не носити імені поганського божества.

Окрім того зміна імені символізує той момент, коли Ісус Христос змінив ім’я апостола Симона на Петро, кажучи: «Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають. Я дам тобі ключі Небесного Царства, і що ти на землі зв'яжеш, те буде зв'язане на небі; і те, що ти на землі розв'яжеш, те буде розв'язане й на небі» (Мт. 16,18-19).

Вже після Івана ІІ усі наступники Св. Петра змінювали свої імена на час понтифікату, що також символізує зміну життєвого послання.

Найбільш популярні імена, які обирали Папи: Іван (23), Григорій (16), Бенедикт (16), Климент (14), Лев (13), Іннокентій (12), Пій (12), Стефан (9), Урбан (8), Олександр (7), Адріан (6), Павло (6), Сикст (5), Мартин (5), Миколай (5), Целестин (5), Анастасій (4) та Гонорій (4).

Під час своєї першої загальної аудієнції на площі Св. Петра Бенедикт XVI пояснив чому він обрав ім’я Бенедикт: «Я обрав ім’я Бенедикт XVI у зв’язку із спадщиною Папи Бенедикта XV. Він був відважним і істинним пророком миру в період хаосу Першої світової війни».

Іван Павло І був першим Папою, котрий вибрав подвійне ім’я. Він хотів віддати належну шану своїм двом попередникам – Івану XXIII та Павлу VI. До сьогодні жоден Папа не обирав імені апостола і першого Папи Петра, навіть Іван XIV і Сергій IV, які отримали ім’я Петро при хрещенні.

За матеріалами Romereports.com