Чому шукаєте живого між померлими? На загальній аудієнції з Папою Франциском, 23 квітня 2014
  • Срд, 23/04/2014 - 17:58

«Чому шукаєте живого між померлими?». Це запитання, яке ангел поставив жінкам-мироносицям, що прийшли до Ісусового гробу, стало темою роздумів Папи Франциска, якими він поділився з десятками тисяч паломників, які у середу, 23 квітня 2014 р., не зважаючи на дощовий ранок, заповнили площу святого Петра у Ватикані, щоб взяти участь у загальній аудієнції з Наступником святого Петра.

Святіший Отець пригадав, що цей тиждень – це тиждень радості, адже святкуємо Ісусове воскресіння. «Це справжня, глибока радість, яка ґрунтується на впевненості у тому, що воскреслий Христос вже більше не вмирає, але є живим та діючим у Церкві та у світі», – сказав він, зауваживши, що ця впевненість оселилася у серцях вірних, починаючи від пасхального ранку, коли жінки прийшли до Ісусового гробу, а ангели сказали їм: «Чому шукаєте живого між померлими?».

За словами Папи, ці слова ангела є поворотним моментом історії, але також – «каменем спотикання», якщо ми «не відкриємося на Добру Новину», вважаючи, що «мертвий Ісус спричинює менше клопоту, ніж живий». На своїй життєвій дорозі ми часто потребуємо почути: «Чому шукаєш між мертвими того, хто є живий?».

«Як же ж часто ми шукаємо життя серед мертвих речей, між речами які не можуть дати життя, між речами, які сьогодні є, а завтра їх вже не буде, шукаємо серед проминаючих речей», – зауважив Святіший Отець, додаючи, що ми потребуємо почути ці слова ангела тоді, коли «замикаємося у будь-якій формі егоїзму чи самозадоволення, коли дозволяємо, щоб нас спокувила дочасна влада чи речі цього світу, забуваючи про Бога і про ближнього; коли покладаємо свою надію на світську марноту, на гроші та успіх».

Усі ці речі, як зауважив далі Наступник святого Петра, не можуть дати життя, можливо, дадуть якусь радість, що триватиме мить, або день, навіть тиждень чи місяць, але що далі?... Тому Святіший Отець закликав присутніх добре запам’ятати ці слова: «Чому шукаєте живого між померлими?», та тричі повторив їх разом з учасниками загальної аудієнції, зазначивши, що буде корисним також повторити їх і замислитися над ними після повернення додому, пам’ятаючи про те, що «не є легко бути відкритим на Ісуса».

«Прийняти життя Воскреслого та Його присутність між нами не є чимось самозрозумілим, – вів далі Папа, – Євангелія показує нам різні реакції: апостола Томи, Марії Магдалини, двох учнів з Емаусу. Корисним буде порівняти себе з ними. Тома ставить вірі умови, вимагає доторкнутися очевидності, ран, Марія Магдалина плаче, бачить Його та не впізнає та усвідомлює, що це Ісус лише тоді, коли Він звертається до неї по-імені, учні з Емаусу, пригнічені та опановані почуттям поразки, доходять до того, що зустрівшись з Ісусом, сприймають Його як дивного подорожнього та приєднують до Нього в дорозі». Усі вони, за словами Святішого Отця, ходячи різними шляхами, шукали між мертвими того, Хто живий, і сам Господь скерував їх у правильному напрямку. За словами Папи, запитання: «Чому шукаєте живого між померлими?» – також допомагає «перемогти спокусу оглядатися назад».

«Сьогодні це запитання звернене також і до нас, – зауважив Наступник святого Петра. – Чому ти шукаєш між мертвими живого, ти, що замикаєшся у собі після поразки і ти, що вже не маєш сили молитися? Чому шукаєш між мертвими живого ти, що почуваєшся самотнім, покинутим друзями, а може навіть і Богом? Чому шукаєш між мертвими живого ти, що втратив надію, ти, що почуваєшся ув’язненим власними гріхами? Чому шукаєш живого між померлими, прагнучи прекрасного, духовного вдосконалення, справедливості, миру?». Підсумовуючи, Папа Франциск наголосив на тому, що це запитання відкриває нам горизонти радості й надії, тієї надії, «яка відсуває камені з гробів та заохочує звіщати Добру Новину».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va