Чому все менше і менше пар в Іспанії беруть шлюб у Церкві?
  • Втр, 17/01/2017 - 18:53

У 2015 році кількість церковних шлюбів в Іспанії впала до 29,6%. Тобто протягом року 50 031 пара вирішила укласти церковний шлюб і 115 141 – цивільний.

За даними, нещодавно опублікованими Національним інститутом статистики (INE), тільки 29,6% шлюбів в Іспанії за 2015 були укладені в Католицькій Церкві. З 165 172 пар, які одружилися в 2015 році, 115 141 взяла цивільний шлюб; натомість на церковне Таїнство Подружжя наважилася лише 50 031 пара. Це разюче контрастує з ситуацією 2001 року, коли католицькі шлюби в Іспанії становили близько 73,1% від усіх весіль.

Фернандо Еррера, директор секретаріату Комітету з питань сім'ї та життя іспанської конференції єпископату, вказав, що причина відмови молодих подружжів від Таїнства Шлюбу може полягати не тільки у відсутності віри в релігійному сенсі, а й у бракові віри як певності в іншій особі, в суспільстві та в майбутньому. «Дефіцит, пов'язаний із відсутністю надії та викликаний втратою цінностей» – це загальна тенденція: люди не вірять у любов, у повну, цілковиту й вічну любов.

Утім, підкреслює директор секретаріату, занепад стосується не тільки церковних, а й усіх інших шлюбів. Це показує нездатність молодих людей до компромісу, пов'язану не тільки з релігійними фактами. Фернандо Еррера пояснив CNA, що, хоча відсоток релігійних зв'язків у загальній статистиці зменшився, ті люди, які одружуються сьогодні й укладають подружжя як таїнство, «роблять це радше з віри в таїнство, ніж з естетичних переконань».

У цій ситуації варта уваги ініціатива Церкви, яка зосереджує свою увага на показі «краси шлюбу та сім'ї, допомагаючи розпізнати сенс людської любові, яка є відображенням любові Божої. Істина про людину – це покликання любити і бути коханими. І цього може досвідчити кожен, чи вірить, чи ні».

Директор наголосив також на важливості «супроводу подружніх пар із любов'ю від юності до останніх років життя, особлива увага в якому належить першим рокам після шлюбу та складним або нестандартним ситуаціям». Тому необхідно формувати людей, які зможуть готувати молодь до подружнього життя.