Цикл семінарів на тему «Етика і економіка» в рамках проекту «Демократичні цінності студентської молоді»
  • Срд, 15/05/2013 - 09:16

Уже на протязі двох років, Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир» організовує ряд зустрічей, круглих столів та відкритих лекцій європейських фахівців із студентською молоддю України.  З 21 по 25 травня 2013 року в Україну завітають європейські фахівці у галузі соціальної відповідальності підприємства та етичного виміру економічної діяльності. Серед них – Альберто Феруччі, член Міжнародної Комісії з Економіки Спільності, президент корпорації Prometheus SrlІталія, та Марта Панчева, доктор Економіки та Менеджменту, Болгарія.

 

У рамках реалізації проекту у травні буде проведено ряд зустрічей із студентами, викладачами та фахівцями ділянок економіки, підприємництва та бізнесу у вищих навчальних закладах України, серед яких Тернопільський Національний Економічний Університет, Прикарпатський Національний Університет ім. Василя Стефаника в Івано-Франківську та Український Католицький Університет у Львові.

 

Під час зустрічей мова йтиме про соціальне підприємництво, зайнятість, розвиток, бідність, безкорисливість, взаємність, щастя у світлі нової парадигми, яка випливає з ідей економіки спільності.

 

Спільнота «Економіка спільності» об’єднує підприємців, управлінців, працівників, споживачів, науковців, різних діячів економічної сфери, які на різних рівнях намагаються поширювати економічну практику та культуру, позначену спільністю, безкорисливістю та взаємністю.

Конкретно,Економіка спільностізакликає до:

•жити і поширювати нову економічну та соціальну культуру, від дітей до літніх людей, а саме «культуру дару»;

• формуваннянових підприємців, які вільно готові поділитися доходами для підтримки цілейЕкономіки спільності: скорочення бідності/виключення, поширення культури дару і спільності, розвитку компаній та створення робочих місць; підприємців, які живуть їхньою справою як покликання і служіння загальному благу;

•боротьба з різними формами злиднів, ізоляції та бідності з подвійним включенням: спільнотним і продуктивним; переконання в тому, що навіть протягом років досвіду не можливо є вирішити будь-яку форму бідності без інтеграції людей знедолених до спільнот живих та братерських.

 

Проект «Економіка спільності» поширився по цілому континенті. Станом на жовтень 2012 до нього приєдналося 861 підприємство, а саме

Європа – 501

Північна Америка – 258

Південна Америка – 34

Азія – 25

Африка – 43

 

Проект «Економіка спільності» є тісно пов’язаним із молоддю ще з моменту його зародження у 1991 році. В останні рокипомітним був внесок того, що молоді люди, зокрема, за рахунок вибору Економіки спільностів якості аргументу для написання дипломних робіт в Університетах, дали особливий наголос у поширення ідей та принципів даного проекту.

 

Також, з метою поширення ідей Економіки Спільності була створена у 2004 році програма «Youth Internship program» за допомогою якої Mundell & Associates надають стипендії студентам для проходження практики на одному із підприємств, які належать до даного проекту. В останні 5 років 19 молодих людей із США, Бразилії, Іспанії, Венесуели, Аргентини та Італії взяли участь у програмі  «Youth Internship program». Метою стажування є надання молодим людям реального трудового досвіду на одному із підприємств проекту «Економіки спільності»,  тим самим надаючи як технічну підготовку у сфері їх інтересів, так і духовне та культурне становлення згідно ідеалів та цілей Економіки Спільності. Також дане стажування надає також практичну допомогу у заснуванні підприємства, яке поєднає соціальні та суспільні цілі з духом підприємливості  приватного сектору.

 

Довідка:

Альберто Феруччі (м. Генуя, Італія)

Великий досвід управління у ділянках технологічних процесів, маркетингу та фінансів.

Від 1976 року – Керуючий директор компанії ISAB в Італії, найсучаснішого нафтопереробного заводу у Середземному морі.

До 1986 року – Віце-президент групи ERG - першої приватної італійської нафтової компанії, з річним доходом понад 2,5 млрд. дол США.

Його підприємницька діяльність сягає Камеруну, Беніну в Африці, Бразилії і не тільки.

Від 1984 року – президент «Нового Людства Інк» та «Міжнародного бюро економіки та праці» (IBEW), що складається з підприємців і вчених у галузі економіки на всіх континентах.

У 1992 році написав книгу «Північ-Південь: що робити?» про виклики світової економіки, видану в Італії, Бразилії та Іспанії з роздумами про можливість мирного розвитку народів світу. У консультації з економічними експертами IBEW. У книзі викладені пропозиції та спосіб мотивувати і проводити коригування можливих економічних і фінансових диспропорцій, розглянуто проблематику боргового навантаження, з яким зустрічаються країни, що розвиваються.

У 1992 році він заснував Джорджіо Ла Піра Навчальний центр у Генуї, Італія з метою дослідження нового шляху участі у політичному житті в якості "волонтерів політиків".

У 1991 від проекту  «Нового людства» формується «Економіка Спільності у свободі». Альберто Феруччі призначений контролювати і координувати її розвиток у світі. Сьогодні, 754 підприємств по всьому світу відносяться до цього проекту та представляють свій досвід у різних конгресах, європейських і латиноамериканських університетах, у бразилійському парламенті, європейському парламенті та у Раді Європи.

У 1994 році заснував періодичне видання, «Економіка співучасті - Нова культура», яка розповідає про конкретний досвід, теоретичні роздуми та нові пропозиції для сталого розвитку в контексті ринкової економіки.

Від 2005 року президент «Міжнародної Асоціації з Економіки Спільності», яка піклується про 5000 сімей інвалідів, дала життя бізнес-паркам у Бразилії, Аргентині, Італії, Португалії та Бельгії. Асоціація провадить інтенсивний науковий діалог в економіці шляхом проведення семінарів, конгресів і т.д..

 

Марта Панчева (м. Софія, Болгарія)

Доктор економіки, асистент кафедри економіки Державного Університету у м. Софія, Болгарія.

Науковий та практичний досвід: Флорентійський Університет Софії (Лоп᾽яно), Італія, Університет Студій Мілан-Бікокка, Італія. Фахівець у ділянці економіки, маркетингу, ринкової економіки, менеджменту, із практичним досвідом підприємницької діяльності у США, Хорватії, Сербії.

 

Джерело: http://iupax-ugcc.org/