«Cім’я - оазис захисту життя і гідності нового життя» - Блаженніший Святослав
  • Птн, 09/01/2015 - 14:07

Все сьогодні радістю наповнилося, бо Христос народився від Діви. Другого дня Різдва Церква звертає увагу на постать тієї, яка подарувала нам Бога, який став людиною – Богородиці. Вона дала тіло безтілесному Богові. Вона дала Йому своє життя, щоб Бог міг жити життям людини.

Про це сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 8 січня 2015 року в день Собору Пресвятої Богородиці під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Киві.

За словами проповідника, цього дня ми особливо вглиблюємося у Таїнство Різдва. Адже, той, хто є вічним Богом став людиною і поєднав в собі два протиріччя: Творця і творіння, вічність і час, Бога і людину. «Так само і Діва Марія, в народженні Спасителя поєднує дівство і материнство. Ці дійсності без діяння Духа Святого неможливо поєднати», - підкреслив він. Як сказав, Глава УГКЦ, Христова Церква ще від апостольських часів ісповідує дівственне народження. Церква навчає, що Марія була дівою до народження Спасителя і в час Його народження. Тому часто її на іконах зображають із трьома зірками, які символізують її вічне дівоцтво і непорочність.

«Ми сьогодні також починаємо відкривати для себе істину, правду про оцей найважливіший елемент, серцевину людського суспільства – сім’ю або родину. Наш Небесний Отець довірив Свого Єдинородного Сина людській сім’ї. І тим самим відкрив правду про те, що ж таке насправді є сім’я», - сказав він, додаючи, що сім’я – це нерозривний, таїнственний і плідний союз між чоловіком і жінкою, бо «саме такій сім’ї довірив Небесний Отець свого Сина». Глава Церкви зауважив, що сім’я є скріпленою і стає Святою Тайною за діянням Святого Духа, Тайною шлюбу, тому «що двоє можуть стати одним лише тоді, коли Бог між ними перебуває». Тільки в такій сім’ї, може дитина – Таїнство початку людського життя бути певною. Саме такий союз Господь благословить плідністю і чоловік так жінка стають співтворцями початку нового життя разом із Богом-Творцем. «Cім’я  оазис захисту життя і гідності нового життя», - підкреслив Блаженніший Святослав.