Циркуляр Конгрегації Божественного культу про євхарістійні хліб і вино (Повний текст)
  • Пон, 10/07/2017 - 15:33

8 липня 2017 року у Ватикані був опублікований текст циркулярного послання Конгрегації Божественного культу та дисципліни таїнств, адресованого єпископам усього світу. У циркулярі йдеться про окремі правові питання, пов'язані з хлібом та вином, які використовуються під час Євхаристії. КМЦ наводить повний український переклад документа.

Циркулярний лист до єпископів

щодо питання про хліб і вино для Євхаристії

1. Конгрегація Божественного культу та дисципліни таїнств, виконуючи доручення Святого Отця Франциска, звертається до дієцезіальних єпископів (і тих, кого право прирівнює до них) з нагадуванням, що саме на них передусім покладений обов'язок гідного піклування про все, необхідне для відправлення Вечері Господньої (пор. Лк 22, 8.13). Єпископ як перший розпорядник Божих таїнств, управитель, організатор та хранитель літургійного життя в довіреній йому Церкві (пор. ККП кан. 835 §1) має компетенцію наглядати за якістю хліба та вина, призначених для Святої Євхаристії, а відповідно й за тими, хто їх готує. Конгрегація прагне допомогти пригадати вже чинні норми, а також надати певні практичні вказівки щодо цього питання.

2. Якщо досі виготовленням хліба та вина для служіння Євхаристії опікувалися певні чернечі згромадження, то нині їх можна придбати й у супермаркетах, в інших торговельних закладах, а також через мережу Інтернет. Аби не виникло сумнівів щодо чинності матерії Таїнства Євхаристії, наша дикастерія радить єпископам-ординаріям видати відповідні вказівки – наприклад, гарантуючи якість матерії Таїнства через надання спеціальних сертифікатів.

Єпископи-ординарії також мають нагадати священикам, насамперед настоятелям парафій і ректорам храмів, про їхню відповідальність наглядати за тими, хто готує хліб і вино для богослужіння, та за відповідною якістю самої матерії Таїнства.

Крім того, єпископ-ординарій має проінформувати виробників вина і хліба для Євхаристії про відповідні норми й вимагати абсолютного дотримання цих норм.

3. Норми щодо матерії Євхаристії, які містяться у каноні 924 ККП та в пунктах 319–323 Загального вступу до Римського Месалу, вже були роз'яснені в інструкції «Redemptionis Sacramentum», виданій цією Конгрегацією (25 березня 2004 року):

а) «Хліб, який вживається при служінні Святої Євхаристійної Жертви, має бути прісний, тільки пшеничний і свіжоспечений – так, щоб не виникало жодної загрози зіпсуття. Це означає, що хліб, виготовлений з іншого матеріалу, хоча б навіть і збіжжя, або приготований зі значними домішками інших речовин, які відрізняються від пшениці, не є чинною матерією для богослужіння Святої Жертви й Таїнства Євхаристії. Тяжке порушення – додавати до хліба, призначеного для Євхаристії, інші матеріали, як-от фрукти, цукор або мед. Гостії неодмінно мають бути виготовлені людьми, які не тільки вирізняються чесністю, а й мають відповідні навички та знаряддя» (№ 48).

б) «Вино, яке вживається при служінні Святої Євхаристійної Жертви, має бути натуральне, виноградне, чисте, не ушкоджене й не підроблене, без домішок сторонніх речовин. […] Надзвичайно важливо стежити, щоб вино, призначене для Євхаристії, добре зберігалося й не скисло. Цілковито заборонено використовувати вино, чистота й походження якого сумнівні: Церква вимагає певності щодо умов, необхідних для чинності Таїнств. Жоден привід не може бути використаний для того, аби вживати будь-який інший напій, який не є чинною матерією» (№ 50).

4. Конгрегація віровчення в «Циркулярі главам Конференцій єпископів щодо питань використання хліба зі зменшеною кількістю клейковини (глютену) та виноградного сусла (мусту) як матерії Таїнства Євхаристії» (24 липня 2003 р., Прот. № 89/78-17498) визначила норми для людей, які з різних поважних причин не можуть споживати звичайного хліба або натурального збродженого (ферментованого) вина:

а) «Гостії, зовсім [sic!] позбавлені клейковини (глютену), – це нечинна матерія для Євхаристії. Чинною матерією є гостії, частково [sic!] позбавлені клейковини (глютену), в яких є достатня кількість клейковини, щоб забезпечити випікання хліба без додавання сторонніх речовин та без використання процесів, які спотворили б природу хліба» (А. 1-2).

б) «Виноградне сусло (муст), тобто виноградний сік, як свіжий, так і збережений із призупиненням ферментації (бродіння) шляхом процедур, які не змінюють його природи (наприклад, заморожування), – це чинна матерія Євхаристії» (А. 3).

в) «Єпископи-ординарії мають компетенцію надавати ліцензію (дозвіл) на використання хліба з низьким вмістом клейковини (глютену) або винного сусла (мусту) для Євхаристії як щодо окремого вірного, так і щодо священика. Ліцензія (дозвіл) може бути надана на термін, доки триватиме ситуація, яка такий дозвіл зумовила» (C. 1).

5. Окрім того, ця сама Конгрегація постановила, що євхаристійна матерія, для виготовлення якої використано генетично модифіковані організми, може вважатися чинною матерією (пор. Лист до префекта Конгрегації Божественного культу та дисципліни таїнств, 9 грудня 2013 р., Прот. № 89/78-44897).

6. Виробники хліба й вина для богослужіння мають усвідомлювати, що плоди їхньої праці призначені для Євхаристійної Жертви, а це вимагає від них [особливих] порядності, відповідальності та компетентності.

7. Для дотримання загальних норм єпископи-ординарії можуть, задля зручності узгодивши це на рівні Конференції єпископів, надавати конкретні вказівки. Враховуючи складність ситуацій і обставин, а також дедалі меншу повагу до сакральної сфери, було б бажано, аби компетентна влада визначила відповідального, який наглядав би за якістю євхаристійної матерії на рівні як виробників, так і дистрибуції та реалізації.

Радимо, наприклад, аби Конференція єпископів доручила одному чи кільком чернечим згромадженням або іншим кваліфікованим інституціям проводити необхідну верифікацію в місцях виробництва, зберігання та продажу хліба та вина для Євхаристії в конкретній країні чи для експорту в інші країни. Рекомендуємо також, аби для хліба й вина, призначених для Євхаристії, забезпечувалося гідне зберігання в місцях реалізації.

Дано з резиденції Конгрегації Божественного культу та дисципліни таїнств, 15 червня 2017 р., в урочистість Пресвятих Тіла і Крові Христа

Роберт, кардинал Сара – префект

Архієпископ Артур Роше – секретар

Переклад українською - Католицький Медіа-Центр