«Cобор – це таїнство зустрічі різних думок», - Преосвященний владика Венедикт про підсумки Собору Львівської архиєпархії УГКЦ
  • Срд, 08/10/2014 - 00:38

«Щодовше живу – бачу, що Бог не «боїться» наших помилок і гріхів, а «боїться» нашої байдужості», - говорить Єпископ, підсумовуючи роботу Собору в контексті усього почутого і побаченого. Владика подякував усьому оргкомітету за добру роботу, відзначивши, що «є з ким працювати».
 
Щодо різності думок і поглядів, які вирували на Соборі, Єпископ наголосив на вмінні «приймати погляди одні одних і збагачуватись одні від одних, не боятися критики». На переконання владики Венедикта, кожен із нас має не тільки право, але і обов’язок висловити свої думки. Різність поглядів, на думку проповідника, дозволяє нам відкривати правду.

«Тема собору – «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» говорить нам про зустріч, яка змінює», - зазначає Єпископ і додає, що те, якими ми є тепер – є наслідком попередніх зустрічей, які ми пережили в нашому житті. «Не думайте, що ви повернетесь додому такими самими - не повернетесь, тому що відбулася зустріч, ми збагатились», - говорить владика Венедикт і наголошує, що для того, щоб вміти зустрітись, маємо мати час одне для одного, час на Бога.
 
Як зауважує Преосвященний владика Венедикт, нагодою для цього Собору були проблеми: проблеми священиків, мирян, парафій, але «важливо усвідомити, що, чи я маю таланти, чи не маю, але коли Бог нас поставив - я можу щось робити» - говорить Єпископ і додає, що саме віра в Бога дозволяє позбутися страху. «Бог потребує наших крапель, щоб ми робили.

Нашим завданням було розворушити ваші "мурашники". Ми не ставили завдання дати відповіді. Може, сьогодні важливо щось робити, але завтра це вже може виявитися неважливим. Реальності змінюються – не маймо страху, не біймося, а вірмо в Господа, живімо в тих реальностях, в які поставив нас Господь, і робімо щось, а результат неодмінно прийде», - закликав Єпископ.

Іванна Рижан