Цього року на День Валентина католики латинського обряду будуть постити
  • Пон, 29/01/2018 - 18:26

Цього року на День св. Валентина, так званий День усіх закоханих, католики латинського обряду будуть змушені постити, оскільки саме на цей день припадає Попільна середа, тобто початок Великого посту.

У зв’язку з цим Архиєпархія Чикаґо видала повідомлення, оскільки неодноразово отримувала запити від вірних щодо можливої диспензи (звільнення) від посту в цей день.

У заяві йдеться, що «обов’язок посту і утримання є пріоритетом для католицької спільноти», тому святкування «переважно секулярного свята Дня Валентина» не звільняє від нього.

«Католики усього світу визнають Попільну Середу урочистим початком періоду молитовних роздумів та покути, цим також пояснюється велика кількість парафіян у храмах», - пояснює архиєпархія. Тим, хто б хотів відсвяткувати День Валентина, у архиєпархії порадили зробити це за день до того – у вівторок.

Відповідно до Церковних приписів, кожен католик віком 18-59 років, котрий має добре здоров’я, повинен постити та утримуватись від м’ясних страв у Попільну середу. Вони можуть наїстись раз до сита, а також двічі «перекусити» так, щоб в сумі ці дві порції не були рівні одній повноцінній порції.

Як інформує Catholic Herald, Попільна Середа останнього разу припадала на 14 лютого у 1945 році, ще до того, як стало популярним світське святкування Дня Валентина. Наступного разу таке співпадіння відбудеться в 2024 та 2029 роках.