Цього року загинуло вже 20 людей Церкви
  • Чтв, 26/10/2017 - 21:28

Зґвалтування, а потім жорстоке вбивство католицької монахині с. Плахедес Канмундія в Зімбабве збільшило до 20 кількість священиків, монахинь і мирян Церкви, котрі загинули цього року. Понад половина жертв – 14 становлять священики, решта – миряни, переважно катехити.

49-літня сестра Рувадікі Плахедес Канмундія загинула 22 жовтня від рук 20-річного Енока Потані в с. Хурірі в провінції Східний Машоналанд на північному сході Зімбабве. Через два дні її мертве тіло знайшла у воді коло греблі в місцевості Мутемва група осіб, що шукали її весь цей час. Монахиня була вчителькою в школі, що належить Коледжу св. Юрія в Хараре, а в околиці її всі знали завдяки її участі у вихованні учнів. Швидше за все, перед смертю монахиню зґвалтували.

Як стало відомо, в неділю 22 жовтня сестра відправилась до спільноти Матері Миру в Мутоко, щоб ознайомитись із шляхом і трасою, якою мали пройти її учні в рамках прогулянки, запланованої на 27 жовтня. Її настоятелька с. Джуліет Хаурові розповіла, що Плахедес зателефонувала до неї з дороги, повідомляючи, що перед поверненням до Хараре ще зайде помолитись до місцевого санктуарію Блакитного Хреста. Після цього немає жодної відомості про неї.

Коли монахині довший час не було, с. Джуліет сама розпочала пошуки, повідомляючи і інших. В місці, де сестра молилась, люди, що відправились на пошуки, знайшли молодого мужчину, котрий сказав, що бачив як сестра молилась. Через деякий час знайшли тіло сестри. Поліція, яку повідомили про події, затримала молодого інформатора, котрий зізнався у вчиненні вбивства гострим каменем та зґвалтуванні. Після вбивства він затягнув тіло сестри до найближчої греблі і скинув його в воду. За словами представників поліції, молодий чоловік є психічно нездоровим.

До цього часу впродовж цього року загинуло 20 осіб – душпастирів, переважно священиків. Більше половини цих випадків відбулося в шести країнах Латинської Америки: Мексиці (вбито 4 священиків), Колумбії (2), та Аргентині, Бразилії та Болівії.

В Африці загинуло 6 священиків: в Камеруні – двоє; в Бурунді, Кенії, на Мадагаскарі і в Кенії – по одному. В Нігерії і Південному Судані померло двоє мирян (катехит і церковний працівник), і в Зімбабве монахиня.  Слід не забувати, що надалі невиясненими залишаються обставини смерті бр. Жана-Марі Бенуа Балі з Камеруну, мертве тіло котрого знайшли 2 червня в ріці Санага. Відповідно до першої версії, це було самогубство, однак місцеві єпископи переконані, що їх співбрат став жертвою вбивства.

В Азії – на Філіппінах – загинув один мирянин-катехит, інформує wiara.pl.