Цьогорічна проща до Зарваниці стане загальнонаціональною
  • Чтв, 07/07/2016 - 10:57

Загальнонаціональна проща до Зарваниці відбудеться 16-17 липня 2016 року. Учасниками її будуть жителі всіх областей України, а також українці діаспори й гості – владики із Польщі та Австрії.

Частина паломників до Зарваниці йтиме пішки, долаючи десятки, а то й сотні кілометрів, розповів архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь (Семенюк) 6 липня, повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

«Цей рік у всій Католицькій Церкві є роком Божого Милосердя, і під його символікою пройде цьогорічна проща до Зарваниці, – говорить архиєрей. – Також проща присвячена молитві за мир. Я щиро запрошую усіх, кому не байдужа доля України, взяти участь у прощі. Бо байдужість – гріх. Як казав Ісус Христос, «де двоє або троє зберуться в ім'я моє, там я посеред них». Щиро вірю, що через цю молитву Господь почує нас».

Цьогорічну прощу до Марійського духовного центру у Зарваниці назвали не «всеукраїнською», а «загальнонаціональною», оскільки участь у ній візьмуть вірні також з-поза меж нашої держави.

«Чекаємо на паломників, які зазвичай не заявляють попередньо про свою участь: наших людей з Італії, Іспанії, Португалії, Франції, – говорить єпископ-помічник Теодор Мартинюк. – На цьогорічну прощу приїде також голова конференції єпископів Польщі архиєпископ та митрополит Станіслав Гондецкі, а також єпископ австрійського міста Грац із делегацією. Архієпископ Станіслав Гондецкі вирішив приїхати до Зарваниці у переддень приїзду до Польщі Папи Франциска на Всесвітній День молоді у Кракові, – веде далі єпископ. – Є сподівання, що ця проща допоможе у спільній молитві пережити ту штучну напругу між полякати та українцями, яку зараз нагнітають…»

Щодо піших паломників, то у Зарваницю традиційно йтимуть їхні гурти із Тернополя, Хмельницького, Кам'янця-Подільського, Івано-Франківська, Коломиї, а також зі Львівщини.

«У ЗМІ подекуди заявили, що у Зарваниці на прощі буде мільйон паломників. Будьмо правдиві – мільйона не буде і для цього є декілька причин. По-перше, щосуботи і щонеділі у Зарваниці відбуваються професійні прощі, в яких беруть участь тисячі людей. Наприклад, дуже хорошою була нещодавня проща працівників казначейства. Були й люди з Донеччини і Луганщини. Вони залишилися задоволеними – не думали, що тут, на Західній Україні, їх так радо приймуть. Також нещодавно була гарна проща із Кіровограда, – продовжує митрополит В. Семенюк. Друга причина – виїзд наших людей за кордон. Священики мені часто говорять, що майже всі активні люди у віці 20-40 років виїжджають на заробітки. По-третє, відчутним є зубожіння наших людей».

Для паломників Церква розробила низку рекомендацій, аби зробити прощу зручнішою.

– Оскільки немає змоги забезпечити всіх місцями для ночівлі, то варто взяти намети, спальники і каремати – буде наметове містечко. Просимо не використовувати одноразовий пластиковий посуд, адже ми забруднюємо ним довкілля, Україну і наше майбутнє. Слід мати вервицю. Дорогою до Зарваниці можна буде висповідатися, адже із паломниками йтимуть священики. Також буде супровід поліції і медиків. Важчі речі із Тернополя будемо довозити.

Із Тернополя (а до тернополян можуть приєднатися і жителі інших міст – авт.) прочани вийдуть 15 липня після Літургії, котра розпочнеться в Архикатедрі о 7.00. Зареєструватися на пішу прощу можна у соцмережах у групах «Зарваниця 2016», а також за тел. 096-837-56-72, 097-408-71-17.

«Прочани матимуть зупинки у Мишковичах, Микулинцях, Тютькові і Золотниках. Там громади подбають про те, щоб нагодувати паломників – щоб кожен мав булку і теплий чай. Особливо хочу подякувати громаді села Тютьків. У ньому є дуже невелика парафія УГКЦ і дуже велика православна. І вони, незалежно від конфесійної приналежності, приходять та створюють умови для того, щоб паломникам було зручно, – відзначає о. О. Павліський».

Ночуватимуть паломники, які вийдуть із Тернополя, у Струсові. Для них там відслужать Літургію. У Зарваниці програма прощі буде насиченою: вона передбачає Літургії, зустріч Патріарха Святослава із молоддю, традиційний похід зі свічками, Хресну дорогу, нічні чування. Серед усього іншого, організують і духовно-мистецьку програму.

«Хочу запросити на цю нічну програму, яку ми готуємо з допомогою колективів нашої Церкви. На ці концерти збираються по 30000 молодих людей, що є грандіозно», – каже о. О. Павліський.

Програма загальнонаціональної прощі у Зарваниці 16-17 липня 2016 року

16 липня

8.00-19.00 – Реєстрація учасників прощі у Зарваниці, при в'їзді до села

16.00 – Зустріч Блаженнішого Святослава з молоддю

17.30 – Вервиця (площа біля собору)

19.00 – Вечірня (каплиця біля парафіяльної церкви)

20.00 – Архиєрейська Свята Літургія (каплиця біля парафіяльної церкви)

22.00 – Похід зі свічками

23.00 – Молебень до Богородиці (площа біля собору)

00.00 – Освячення води

00.30 – Хресна дорога

00.30 – Початок духовного концерту (Співоче поле)

00.30 – Нічні чування (парафіяльна церква, надбрамна церква, собор)

17 липня

7.00 – Утреня (собор)

8.30 – Похід владик і священиків від Собору до подіуму. Привітання владик

9.00 – Архиєрейська Свята Літургія. Освячення води та релігійної атрибутики

11.30 – Свята Літургія (каплиця біля парафіяльної церкви)

12.00 – Свята Літурія (собор)

14.00 – Свята Літургія (собор)