Цьогорічні різдвяні поштові марки Ватикану намалював в’язень
  • Срд, 07/11/2018 - 17:29

Незабаром у продажі з’являться різдвяні поштові марки Ватиканської пошти, автором яких став італієць Марчелло Д’Аґата, що вже 25 років відбуває покарання у в’язниці. Ця ініціатива, що відкрила для в’язня горизонт надії, спонукає не забувати про ув’язнених та допомагати їм відкривати справжній сенс відбування покарання.

Автором цьогорічної серії різдвяних марок Ватиканської пошти став Марчелло Д’Аґата, що взяв участь в проекті «Філателія у в’язницях». Вже чверть століття він перебуває в одній з в’язниць Мілану. Незабаром з’являться 60 тисяч примірників цих поштових марок.

Дитячі мрії на папері

«Вже в дитинстві, як тільки мені потрапляв до рук чистий аркуш паперу, я відразу починав малювати, – пише Марчелло Д’Аґата про своє захоплення художнім мистецтвом. – Звичайно, це були тільки карлючки, але мені дуже подобалося малювати, бо на тих аркушах я надавав форму і колір своїм емоціям і, насамперед, своїм мріям. А далі мене спіткала доля, якої я, мабуть, міг уникнути, якщо б мав більше внутрішньої сили і краще виховання, тобто, необхідні умови для того, аби зрозуміти, що за хибні рішення потрібно платити. Відтоді я припинив малювати і надавати забарвлення своїм мріям і майбутньому. Майже четверть століття я перебуваю в середовищі, яке не дозволяло кольорам оживляти моє буття».

Проект «Філателія у в’язницях»

Декілька років тому дирекція в’язниці дозволила групі ув’язнених взяти участь у конкурсі малювання. Ініціатива зародилася в рамках спільного проекту Італійської Пошти та Філателістичного й нумізматичного бюро Ватикану. Серед учасників конкурсу був також Марчелло, для якого це стало джерелом натхнення: його приспані здібності знову ожили. Саме він став автором серії різдвяних поштових марок, які Ватикан виставить на продаж 9 листопада цього року.

Турбота Папи про ув’язнених

«Останні серед останніх, – читаємо в комюніке Ватиканського бюро, – завжди перебувають в серці Папи Франциска, і про них він часто згадував у своїх промовах: ті, хто перебуває у в’язницях, відбувають покарання, покарання за здійснену помилку. Але не забуваймо, що для того, аби покарання було плідним, воно повинно відкривати горизонт надії, в іншому випадку воно залишиться замкненим у собі і буде тільки знаряддям катування й не принесе плодів». Марчелло Д’Аґата зазначає, що любов до мистецтва розбудила в ньому частину душі, яка була йому невідомою, «бо була захована в темряві, що викрала його життя».