COMECE засуджує російську агресію та підтримує Україну в євроінтеграції
  • Птн, 17/06/2022 - 14:41

Комісія єпископатів Європейського Союзу поширила заяву, в якій закликає лідерів європейських країн оновити свої зусилля на користь миру в Україні та впроваджувати вірогідний процес розширення ЄС.

«Європо, онови своє покликання підтримувати мир», – заяву під таким заголовком у п’ятницю, 17 червня 2022 р., поширила Комісія Єпископатів Європейського Союзу (COMECE). У контексті триваючих геополітичних змін, різко пришвидшених російським вторгненням в Україну, єпископи вирішили звернутися до європейських лідерів, які збираються на засідання Європейської Ради, що відбуватиметься 23 і 24 червня, закликаючи Євросоюз усвідомити свою роль у тому, щоб запропонувати оновлене стратегічне бачення щодо стабільності, справедливості та миру на Європейському континенті та у світі.

Переговори та право на самозахист

Преосвященний Рімантас Норвіла, Ординарій Вілкавішкіса (Литва), який очолює Комісію COMECE з питань зовнішніх стосунків ЄС, закликає Європейський Союз «не припиняти свої зусилля, спрямовані на припинення війни, щоб Україна була вільною, незалежною і безпечною в її міжнародно визнаних кордонах».

«Хоча тривалий мир вдасться досягти лише на основі угоди, досягнутої шляхом переговорів, Україні не можна відмовити у праві на законну самооборону відповідно до принципів міжнародного права», – підкреслюється у заяві, яка вказує на те, що «несправедлива російська агресія проти України не лише принесла жахливі страждання країні та її народові, але також похитнула глобальний безпековий порядок».

Основи нової архітектури миру

На думку COMECE, ця нова дійсність повинна спонукати Євросоюз та міжнародну спільноту спрямувати їхні зусилля на побудову нової архітектури миру в Європі та світі. Водночас, у заяві, поряд із закликом до розробки цілісної стратегії миру, звучить заохочення, звернене до країн-членів ЄС, трудитися задля безпеки в дусі відповідальності та співпраці, розвиваючи належні засоби оборони, забезпечуючи при цьому суворий громадський контроль за дотриманням принципів пропорційності, пошани прав людини, міжнародного законодавства та етичних стандартів.

Вірогідний процес розширення ЄС

Наступне засідання Європейської Ради має обговорити перспективи майбутнього членства в ЄС країн, які подали свої заявки. Щодо цього, COMECE закликає до оновлення та впровадження вірогідного процесу розширення Євросоюзу, що включатиме відкритість на переговори з Албанією та Північною Македонією про вступ та надання Україні статусу кандидата на вступ.