Cop25: Папа закликає до нагальних дій в ім’я прийдешніх поколінь
  • Чтв, 05/12/2019 - 10:53

У посланні до учасників 25-ї Конференції ООН щодо кліматичних змін (Cop25) Святіший Отець вказує на необхідність більшої співпраці міжнародної спільноти задля збереження спільного дому для наступних поколінь.

Від 2 до 14 грудня в Мадриді (Іспанія) відбувається 25-та Конференція ООН щодо кліматичних змін (Cop25). У працях бере участь делегація Святого Престолу. Попередньо захід планувалось провести в чилійській столиці Сантьяго, але внаслідок заворушень в країні його перенесли до Мадриду.

Папа Франциск надіслав до учасників Конференції послання, яке під час відкриття заходу зачитав Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін.

Далекі від досягнення встановлених цілей

Папа Франциск зазначає, що під час численних заходів, спрямованих на втілення Паризької угоди (2015), різні представники міжнародної спільноти виявляли підвищене усвідомлення необхідності співпрацювати задля будування спільного дому. Але це усвідомлення, за його словами, досі залишається слабким і нездатним відповісти на нагальність ситуації, на яку вказують дані наукових досліджень, такі як, наприклад, звіти Міжурядової групи експертів з питань змін клімату (МГЕЗК, англ. Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC).

“Ці дослідження показують, – пише Святіший Отець, – що теперішні зусилля держав, спрямовані на запобігання змінам клімату та пристосування до них, ще далекі від досягнення цілей, визначених Паризькою угодою.”

Сумніви щодо політичної волі сприяти змінам

Вселенський Архиєрей вказує на зростання усвідомлення необхідності сприяти перехідним процесам і трансформації сучасної моделі розвитку; поширюється розуміння взаємозв’язку між боротьбою з кліматичними змінами та бідністю. Але залишаються сумніви щодо здатності цих процесів дотримуватися часових рамок, вказаних наукою, а також щодо розподілу коштів, яких вони вимагають.

“З цієї точки зору, – зазначає він у посланні, – ми повинні серйозно запитати себе, чи існує політична воля чесно, відповідально та сміливо вкладати більше людських, фінансових та технологічних ресурсів у запобігання негативним наслідкам кліматичних змін, а також для допомоги найбіднішим та найуразливішим народам, які найбільше страждають від них.”

Замислитися над нашими моделями споживання

Для того, аби зупинити глобальне потепління, як наголошує Папа, потрібна далекоглядна й сильна політична воля спрямовувати фінансові та економічні інвестицій у ті сфери, які насправді захищають гідні умови життя на здоровій планеті.

Наступник святого Петра закликає замислитися над суттю наших моделей споживання та виробництва, а також над процесами виховання та сприяння обізнаності, спрямованих на те, аби вони відповідали гідності людини.

Що залишаємо майбутнім поколінням?

«Ми не повинні покласти на наступні покоління тягар проблем, спричинених попередніми поколіннями, – зазначає Папа, згадуючи про молодь. – Натомість, ми повинні дати їм можливість запам’ятати наше покоління як те, що зі щирим, відповідальним та мужнім усвідомленням відновило фундаментальну необхідність співпраці й діяло в цьому дусі задля збереження та розвитку нашого спільного дому».