«Credo» Папи Франциска: Щоби бути прощеним, треба самому прощати
  • Суб, 21/03/2020 - 16:05

Якщо ми, християни, отримуємо прощення гріхів у таїнстві покаяння, однак при цьому не здатні прощати інших, то створюємо імітацію Церкви і чинимо внутрішній поділ, – переконаний Папа Франциск.

Про ласку прощення Святіший Отець розмірковує в шостому випуску програми «Вірю» («Io Credo»), присвяченій роздумам на тему «Апостольського символу віри». Програма вийде на телеканалі італійського єпископату TV2000 23 березня 2020 р., але її фрагмент вже можна подивитися на Youtube.

У розмові з ведучим, о. Марко Поца, Папа нагадав слова головної християнської молитви: «Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим ...» і наголосив, що вони містять «подвійну умову». Тому якщо ми створюємо поділ всередині себе і, з одного боку, просимо у Бога прощення, а з іншого – не вміємо прощати, то таким чином «знецінюємо Боже прощення щодо себе».

«Християнин, нездатний простити, повинен сильно просити Господа про цю ласку, яка забезпечить Боже прощення і для нього самого. Адже якщо ти не прощаєш, ризикуєш не бути прощеним», – сказав Святіший Отець.

Крім того, Папа Франциск розповів, що багато молиться за політиків, «тому що це люди, які повинні щодня боротися за успішний рух країн вперед, маючи велику кількість спокус».

«Ми зобов'язані допомагати їм молитвами, тому що вони повинні захищати країни, нації, вести народ вперед, допомагати йому зростати, приносити плоди, бути щасливим. (...) Замислімося над словами Павла VI: «Політика – це найвища форма любові». Отже, треба молитися, щоб вони могли вносити цю любов у розвиток своїх народів», – зазначив Папа Франциск.

Перший випуск «Credo» вийшов в ефір 17 лютого 2020 р. Увесь цикл складається з восьми програм, які замикають телетрилогію на тему головних християнських молитов, розпочату Папою Франциском ще 2017 р. Раніше він уже проаналізував «Отче наш» і «Радуйся, Маріє».