«Cвятий Йосафат Кунцевич (1580-1623) як свідок віри в епосі релігійної контроверсії»
  • Суб, 16/11/2013 - 17:33

У видавництві Місіонар вийшла праця отця доктора Павла Кречуна, ЧСВВ „Cвятий Йосафат Кунцевич (1580-1623) як свідок віри в епосі релігійної контроверсії”. Видання присвячене 50-тій річниці перенесення мощей святого Йосафата до Базиліки святого Петра у Римі під час ІІ Ватиканського Собору та має на меті ознайомити сучасного читача з непересічною постаттю великого святого.

 

Перша презентація книги, на яку Отці Василіяни всіх щиро запрошують, відбудеться в день пам’яті священномученика Йосафата 25 листопада 2013 року Божого у Римі, при Генеральному Домі оо. Василіан за адресою: Via San Giosafat, 8 (Aventino). Наступні презентації відбудуться в різних містах України.

Автор на базі досі непіднятого і невивченого документального масиву, досліджує життєвий шлях Полоцького архієпископа. Це спроба відкрити палку, духовну і пастирську постать ревнителя за єдність Церкви у складні часи церковного буття у XVI – поч. XVII ст., у яких звершилася закономірна, але водночас несподівана, наче з ласки Бога, реформа Української Церкви: відновлення єдності з Апостольською Церквою у Римі. Суть Берестейської унії розкривається на тлі бурхливих суспільних рухів, спростовуються міфи і неправдива радянська історіографія, начебто, про зрадницькю позиції українських єпископів.

Книга буде корисною для всіх, хто дорожить правдою своєї рідної історії і Християнської Церкви.

ВІДГУКИ ПРО КНИГУ:

«Cвятий Йосафат бажає промовляти до сучасної людини. З новою силою лунає його слово і заклик до єдності, яку слід будувати на взаємній повазі, а з іншого боку, на глибинному усвідомленні власної ідентичності і приналежності. Саме на цих рисах зосереджує свою увагу о. П. Кречун, розповідаючи про Кунцевича. Життя та діяльність Святого Йосафата є промовистим свідченням досконалої християнської любові, якої так потребує сучасна людина.

Ця праця є також свідченням відродження церковного життя і монашого Василіянського служіння в Україні. Ми вдячні Богові за особливе Провидіння, що після довгих лихоліть катакомбного періоду Церкви в Україні, першим знаком наукового відродження у Василіянській спільноті стало дослідження, присвячене постаті Святого Йосафата.»

Протоархимандрит

 

о. Генезій Віомар ЧСВВ

 

 

 

«Підготовлена до друку наукова праця др. Михайла Кречуна „Святий Йосафат Кунцевич (1580-1623) як свідок віри в епосі релігійної контроверсії” висвітлює і дає зрозуміти непрості стосунки у церковному житті духовенства в контексті політично і соціально нестерпного суспільного буття місцевого населення, що суттєво доповнює, а почасти об’єктивізує існуючу історіографію про цей історичний період…

Величну і безкомпромісну постать Архиєпископа Йосафата дослідник розгортає у його ревнивому виконанні душпастирських практик, як унікального теолога і полеміста…

Дослідникові Михайлу Кречуну сповна вдалося викристалізувати душпастирську місію Архиєпископа Йосафата Кунцевича, його незбориме прагнення служити Богові за будь-яких життєвих обставин, бути несхитним проповідником єдності Християнської Церкви.»

Степан Павлюк,

 

академік Національної академії

 

наук України, професор

 

 

 

«Сподіваємося, що в книзі отця доктора Павла Кречуна, ЧСВВ „Cвятий Йосафат Кунцевич (1580-1623) як свідок віри в епосі релігійної контроверсії”, яка є результатом глибоких наукових досліджень діяльності провідного ієрарха Східної Католицької Церкви київської традиції першої половини ХVII cт., знайдемо відповіді на важливі питання, що стосуються постаті святого та хоча б частково заповнимо прогалину у належному висвітленні життя Йосафата.»

о. проф. д-р габ. Ярослав Москалик

 

Університет Адама Міцкевича у Познані (Польща)

 

ПОРЯДОК ПРЕЗЕНТАЦІЇ:

 

Презентація книги „Cвятий Йосафат Кунцевич (1580-1623) як свідок віри в епосі релігійної контроверсії”, відбудеться 25 листопада 2013 р., о. 15.00, при Генеральному домі Отців Василіян, за адресою: Via san Josafat, 8 (Aventino), Roma.

 

  • Молитва – виступ хору
  • Модератор – п. Олег Турій, проректор з наукової роботи УКУ, кандидат історичних наук, професор
  • ДОПОВІДАЧІ:
  • Вступне слово – о. Генезій Віомар ЧСВВ, Протоархимандрит
  • Вітальні слова від владик
  • п. Степан Павлюх, академік Національної академії наук України, професор
  • п. Олег Турій, проректор з наукової роботи УКУ, кандидат історичних наук, професор
  • о. Ярослав Москалик, д-р габ, професор
  • о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ Протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні
  • Слово авторао. д-р Павло Кречун, ЧСВВ
  • Питання та відповіді
  • Молитва – виступ хору
  • Святкове прийняття (перекуска)

Джерело: http://www.osbm.org.ua