Дар розуму вчиняє нас справжніми віруючими. На загальній аудієнції з Папою Франциском
  • Срд, 30/04/2014 - 14:55

Дар розуму дозволяє нам зростати у зрозумінні того, що сказав і вчинив Господь, дедалі краще усвідомити, що все є даром Його безмежної любові до нас. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу 30 квітня 2014 року. Ця традиційна щотижнева зустріч із прочанами була надзвичайно численною, адже багато з них залишились у Вічному Місті після недільної канонізації святих Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ з наміром взяти участь у загальній аудієнції із Святішим Отцем. Паломники заповнили не тільки всю величезну площу святого Петра у Ватикані, але й площу та вулиці навколо неї.

Перед Пасхою Святіший Отець розпочав новий цикл катехиз про дари Святого Духа, зупинившись на першому дарі – мудрості. А 30 квітня він звернув увагу на дар розуму. Йдеться не про людський розум, інтелектуальні здібності, але про дар Святого Духа, який дозволяє подолати зовнішній аспект дійсності, вчиняє здатними заглибитись у Божу думку, пізнати спасенний Божий задум.

Єпископ Риму процитував слова з другого Послання святого Павла до Корінтян, де добре описані наслідки цього дару: «Те, що око не бачило й вухо не чуло, що на думку людині не спало, те наготував Господь тим, що його люблять. Нам же Бог об’явив Духом» (І Кор 2,9-10).

«Це, очевидно, не означає, що християнин може все зрозуміти й мати повне знання Божого замислу. Все це залишається в очікуванні виявлення в усій ясності, яке будемо мати тоді, коли ми вже будемо перед Божим обличчям і насправді будемо одним із Ним, – мовив Папа. – Дар розуму дозволяє розуміти справи в їхньому глибинному значенні так, як їх розуміє Господь. Бог обдарував нас цим прекрасним даром Святого Духа, який впроваджує нас у близькість з Богом і вчиняє учасниками Його задуму любові. Дар розуму тісно пов’язаний з вірою. Коли Святий Дух живе в наших серцях і просвічує наш розум, дозволяє нам день за днем зростати в розумінні того, що Господь сказав і вчинив».

Сам Ісус сказав апостолам, що пошле Святого Духа, який вчинить, що вони зрозуміють все, що Він навчав. Дуже важливо зрозуміти Ісусове навчання, Його слово, Євангеліє, зрозуміти Боже слово. Адже хтось може читати Євангелію і дещо з неї зрозуміти, але якщо читаємо, сповнені Божим духом розуму, то можемо зрозуміти глибину Божих слів. «Це великий дар, – наголосив Святіший Отець. – Дар, якого ми всі повинні просити і то просити разом: «Господи, дай нам дар розуму!»

Папа Франциск пригадав подію, яку описує святий євангелист Лука, і яка дуже добре висловлює глибину і міць цього дару. Йдеться про Христових учнів, які після розп’яття та поховання Ісуса, розчаровані та пригноблені, прямують до Емауса. До них приєднався Ісус, але їхні очі були настільки оповиті смутком та відчаєм, що вони Його не впізнали. Однак, коли Христос пояснив їм Писання, щоб зрозуміли, що Він мусів страждати і померти, щоб потім воскреснути, їх розум відкрився, а в серцях наново запалала надія. Саме це робить з нами Святий Дух: відкриває розум, щоб ми краще розуміли Божі й людські справи, ситуації, розуміли все.

«Наскільки важливим для нашого християнського життя є розум! – сказав на закінчення Папа, – Просімо Господа, щоб обдарував ним нас усіх, щоб ми розуміли так, як Він, те, що стається, а понад усі – зрозуміли Боже слово в Євангелії».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va