Дари Святого Духа необхідні, щоб жити як християни
  • Чтв, 30/01/2014 - 17:10

Подбати про те, щоб діти отримали Святу Тайну Миропомазання закликав батьків Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 29 січня 2014 р., під час якої він розпочав роздуми над цим Святим Таїнством. Як відомо, на відміну від візантійської традиції, у якій Святі Тайни християнського втаємничення – Хрищення, Миропомазання та Євхаристія – уділяються всі разом, то в Церкві латинського обряду так є лише у випадку дорослих, а якщо йдеться про Хрищення немовляти, то Миропомазання уділяється вже в підлітковому віці. Як зауважив Святіший Отець, всі християни дбають про те, щоб охристити дітей, але часто забувають про Миропомазання, і, таким чином «вони затримуються на півдороги та не отримують Святого Духа, що є дуже важливим у християнському житті».

На початку катехизи Папа зауважив, що Святе Таїнство Миропомазання, яке також називають Конфірмацією, є нерозривним із Хрищенням. Разом з Пресвятою Євхаристією вони формують «єдину спасенну подію», яка називається «християнським втаємниченням», через яке «ми включені у померлого та воскреслого Ісуса Христа, стаємо новим створінням та членами Церкви». У первісній Церкві, коли християнське втаємничення випереджував тривалий шлях приготування, який міг тривати навіть кілька років, уділення цих Святих Тайн, зазвичай у Пасхальну ніч, було немов печаттю цього шляху.

Далі Святіший Отець пояснив назву цього Таїнства. Зазвичай, його називають «Миропомазанням», тобто, йдеться про намащення священним миром, завдяки якому «силою Святого Духа ми уподібнюємося до Ісуса Христа», Який є єдиним справжнім «помазаником», тобто, «Месією», Святим Божим. Термін «Конфірмація», що походить з латинського «утверджувати, підтверджувати», вказує на тісніший зв’язок з Христом, на завершення нашого пов’язання з Церквою та на отримання особливої сили Святого Духа, щоб поширювати та захищати віру, щоб визнавати Христове ім’я й ніколи не соромитися Його хреста. І саме тому дуже важливо подбати про те, щоб діти отримали цю Святу Тайну, пам’ятаючи також про належне приготування, яке повинно провадити до «особистого прийняття віри в Христа та пробудження почуття приналежності до Церкви».

«Конфірмація, як і кожне Святе Таїнство, не є ділом людей, але Бога, Який опікується нашим життям, щоб формувати нас за образом Свого Сина, аби вчинити нас здатними любити так, як Він. А чинить це, вливаючи в нас Свого Святого Духа, дія Якого огортає цілу людину та її життя, що виявляються сім дарів, на яких у світлі Святого Писання, завжди наголошувало Передання», – вів далі Папа, додавши, що саме ці сім дарів Святого Духа, дані нам через Миропомазання, стануть темою його повчань після завершення роздумів про Святі Тайни.

Підсумовуючи, Святіший Отець вказав на те, що коли «приймаємо Святого Духа до свого серця та дозволяємо Йому діяти», то в нашому житті уприсутнюється Сам Христос, Який через нас «молиться, прощає, поширює надію та утішення, служить ближнім, наближається до потребуючих та найвідкиненіших, творить спільність, сіє мир». Саме тому, за словами Наступника святого Петра, важливо, щоб всі отримали Святе Таїнство Конфірмації, а вже миропомазані повинні дякувати за цей дар, який допомагає нам «жити справді по-християнському».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va