Де ти є? Запитання до батька і чоловіка
  • Срд, 03/07/2019 - 16:37

Ти, мабуть, не раз чув про те, що ключем до успіху бізнесу є його локація, локація і ще раз локація? Або ж ключем до успіху є бути у правильному місці у правильний час? Те ж стосується покликання до батьківства. Успіх твого покликання залежить від твого духовного місця розташування.

«Де ти є?» - такими були перші слова, які Бог промовив до Адама після його гріхопадіння. Це запитання, наче грім, вдарило Адамову душу. Отець поставив це запитання не для того, щоб отримати відповідь для Себе – наче Він не знав фізичної локації Адама – але для того, щоб допомогти людині отримати відповідь для себе; щоб допомогти кожному з нас зрозуміти вирішальну роль Божого плану. Бога не цікавило географічне розташування Адама, але, з теологічної точки зору, Його цікавило Адамове ставлення до Бога і до його дружини.

Яким є твоє місце знаходження в контексті Божого плану спасіння? Наскільки твоя локація впливає на твоє покликання? Відповідь на запитання від Бога «Де ти є?» є ключем до розуміння і відкриття твоєї чоловічності та батьківства і допоможе зрозуміти чому ти є важливим у Божому плані, важливим для твоєї дружини і твоїх дітей.

Адам був «створений Богом із пороху земного» у невідомому, дикому місці – поза межами райського саду. Тоді «узяв Господь Бог чоловіка й осадив його в Едемському саді порати його й доглядати його», наказуючи йому не їсти з дерева пізнання добра і зла. Зауважмо, що чоловіка створено у необробленому, недослідженому, незвіданому світі; і Бог забрав його з цієї невідомої пустелі і помістив у саду.

Слово «сад» у древній гебрейській літературі часто використовували як символ для описання таємниці жінки. Місце Адама не було виключно в дикому місці, у світі пригод, але і його місце також не було применшене до життя в саду, тобто він не був цілком «одомашненим». Бог покликав Адама стояти на горизонті між незвіданим зовнішнім світом та внутрішнім, одомашненим світом саду, та поєднувати ці два світи у своїй суті.

Обов’язком і честю Адама було захищати і обороняти сад жінки, його нареченої, від Сатани, котрий прокрадався по пустелі. Однак, йому цього не вдалось.

Адам дозволив злу прокрастись в сад і маніпулювати Євою, переконавши її піддатись гріху і не довіряти Отцеві. Як і Адам, ти є покликаний бути охоронцем у твоєму саду, дбати про те, щоб зло світу не заражало твою дружину і дітей та турбуватись про те, щоб вони довіряли Отцеві. І це – неймовірне та вимогливе покликання батьківства – твого батьківства.

Оціни те місце, де ти перебуваєш – свою локацію - і почни жити своїм покликанням, щоб коли Бог запитає: «Де ти є?», ти міг відповісти: «Ось я, Господи. Я готовий виконувати Твою волю».

 

Девід Шадт, The Fathers of St. Joseph