Де у світі найбільша відвідуваність католицької літургії?
  • Срд, 01/02/2023 - 13:38

Згідно з новим дослідженням, опублікованим Центром прикладних досліджень апостольства (CARA), країною з найкращою відвідуваністю католицької меси у світі може бути Нігерія.

На запитання «Як часто, крім весілля, похорону та хрестин, ви відвідуєте богослужіння?» 94% опитаних нігерійських католиків сказали, що відвідують щотижневу або щоденну месу.

Опитування було проведено World Values Survey, який почав відстежувати дані в 1980-х роках і має статистику для 36 країн з великим католицьким населенням.

CARA, яка зібрала результати, заявила, що точно невідомо, яка країна має найвищий рівень відвідуваності меси, «оскільки опитування на цю тему не проводилися в кожній країні світу». Так, наприклад, такої країни, як Мальта, немає в цьому списку, але дані перепису показують, що там аж 40% католиків щотижня ходять на месу.

Але серед опитаних WVS, крім Нігерії, щотижнева або більш часта відвідуваність меси є найвищою серед дорослих, які вважають себе католиками в Кенії (73%) та Лівані (69%).

Латинська Америка, і так, Європа теж

«Наступний сегмент країн, де половина або більше католиків відвідує щотижня, включає Філіппіни (56%), Колумбію (54%), Польщу (52%) та Еквадор (50%)», CARA зазначає:

«Менше половини, але третина чи більше відвідує месу щотижня в Боснії та Герцеговині (48%), Мексиці (47%), Нікарагуа (45%), Болівії (42%), Словаччині (40%), Італії (34%) ) і Перу (33%)».

Додано, що від трьох із 10 до чверті католиків щотижня відвідують месу у Венесуелі (30%), Албанії (29%), Іспанії (27%), Хорватії (27%), Новій Зеландії (25%) та Великій Британії (25%).

До та після пандемії

Далі йдуть католики в Сполучених Штатах, де близько 24% відвідували месу щотижня або частіше до пандемії COVID-19.

«У нашому останньому опитуванні, проведеному наприкінці літа 2022 року, 17% дорослих католиків повідомили, що відвідують месу так часто, а 5% натомість дивляться месу онлайн або по телевізору з дому», — сказала CARA.

Інші країни з такою ж відвідуваністю католицької меси, як у Сполучених Штатах, це Угорщина (24%), Словенія (24%), Уругвай (23%), Австралія (21%), Аргентина (21%), Португалія (20%), Чехія Республіка (20%) і Австрія (17%), повідомили в центрі.

Найнижчий рівень тижневої відвідуваності спостерігається в Литві (16%), Німеччині (14%), Канаді (14%), Латвії (11%), Швейцарії (11%), Бразилії (8%), Франції (8%). , і Нідерланди (7%).

Не обов’язково «релігійний»

Дивно, однак, це не обов’язково так, що католики, які вважають себе більш релігійними, частіше відвідують месу.

У Лівані, наприклад, висока відвідуваність меси, але частка католиків, які вважають себе релігійними, значно нижча порівняно з іншими країнами. І 97% католиків в Уругваї вважають себе релігійними людьми, але лише 23% католиків там відвідують месу щотижня або частіше.

Крім Уругваю, країни, де католики найімовірніше вважають себе релігійними, це Нігерія (95%), Албанія (94%), Словаччина (93%), Чехія (92%), Італія (92%), Литва (92%), Кенія (92%), Колумбія (92%), Болівія (91%) і Польща (90%).

Співвідношення з багатством

CARA також помітила певну кореляцію між економічними факторами та відвідуванням меси та дійшла висновку, що католицтво є найсильнішим у країнах, що розвиваються, де ВВП на душу населення нижчий.

«Схоже, що він скорочується в заможніших «розвинених» країнах», – сказав центр. «Точні механізми, пов’язані з економічним розвитком і багатством, які впливають на участь католиків у вірі та ідентифікацію їх як релігійних, незрозумілі. Якими б вони не були, вони мають велике значення».