Дехто намагався накинути синодальним отцям свою орієнтацію
  • Чтв, 16/10/2014 - 02:22

Про останні події в часі Синоду Єпископів, який зараз відбувається в Римі, розповів о. проф. Тоні Анатрелла, психоаналітик та експерт на Синоді.

-Якою є атмосфера в малих групах?

- Ми дуже інтенсивно працюємо. Бо вирішили заново написати підсумковий документ за останній тиждень нарад. А це тому, що більшість кардиналів і єпископів не погоджується з тим текстом. Кажуть, що це думки кількох редакторів, і це не є думка ні єпископів, ні синоду, а вже точно це не позиція Церкви. Тому ми повністю переробляємо цей текст, на це нам йдуть цілі ночі, пишемо цілі параграфи.

-Це відчуття власне лише вашої групи чи цілого синоду?

- Це загальне відчуття. Під час перерв ми розмовляємо між собою. Існує глибоке незадоволення цим тестом, у якому практично ніхто не знаходить своїх поглядів. Це будить велике розчарування, але також і питання. Ми не можемо зрозуміти, як можна було опублікувати текст, який є такий мілкий, так погано написаний, а на додачу ще й усупереч навчанню Церкви, через що може ввести у блуд багатьох католиків, а у некатоликів скласти враження, що Церква покидає своє навчання.

- Але як таке можливо, що цей текст не відображає думки синодальних отців?

- Не знаю. Цей текс опрацьовували на кількох етапах, а тоді його допрацювали кілька осіб певної орієнтації. Але це вийшло так, ніби цю орієнтацію хотіли накинути синодальним отцям, всупереч їх волі. Три, чотири особи хочуть схилити їх таким чином. Сам я не знаю, але так це сприймають багато єпископів, які кажуть: не про це говорили ми на синоді, не цього хочемо, не такий наш душпастирський вибір. Бо більшість єпископів добре орієнтується в реаліях сімейного життя, хочуть допомогти сім’ям жити краще, але не будь-як і не за всяку ціну. Точкою виходу не може бути соціологія, але те, чого від нас очікує Христос. Це все, очевидно, створює багато проблем і суперечить тому, що було оголошено за останні роки, зокрема, Конгрегацією Науки Віри. І то не лише щодо розлучених, які вступили в поновний зв'язок, але також відносно гомосексуалізму.

- Чи спричинились ЗМІ до поганої інтерпретації цього тексту?

- Точно, бо треба було спочатку задуматись над характером того тексту. Це вступний проект. А телестудії і то з допомогою священиків популістів і демагогів, які завжди знайдуться, реально почали поширювати фальшиві відомості, які посіяли неспокій серед Божого люду і у сумліннях вірних, і порушили єдність Церкви. Як наслідок, до мене зголошуються священики, які заявили про спротив сумління, бо оббріхується послання Христа, послання Церкви щодо цих великих тем. І звідти той смуток, щоб не сказати бунт, хоч це голосно сказано – бунт тут в Римі. Багато єпископів домагається того, щоб текст був виправлений. Побачимо, що відбуватиметься під час загального засідання у п’ятницю після обіду, а потім в суботу, чи буде цей текст переголосований.