Декрет щодо зміни приписів у обряді обмивання ніг
  • Втр, 26/01/2016 - 11:19

Комісія у справах Літургії при Конференції Римо-Католицьких єпископів України оприлюднила українською мовою декрет щодо зміни приписів у обряді обмивання ніг.

Конгрегація Божого Культу і Дисципліни Таїнств
Прот. № 87/15

ДЕКРЕТ

Реформа Великого Тижня, затверджена декретом «Maxima Redemptionis nostrae mysteria» від 30 листопада 1955 р., дає можливість, якщо це потрібно з пастирських міркувань, у Месі Господньої Вечері після проголошення Євангелія від святого Йоана виконати обряд омивання ніг дванадцятьом чоловікам, щоб цим наочно показати смирення і любов Христа до Його учнів.

Римська літургія передала цей обряд під назвою «Заповідь Господа», опираючись на слова Ісуса про братерську любов (див. Йн 13, 34). Ці слова звучать в антифоні під час звершення цього обряду. Єпископи і пресвітери, що звершують цей обряд, запрошені до того, щоб внутрішньо уподібнитися до Христа, який "не прийшов, щоб Йому служили, але щоби послужити" (Мт 20, 28), і, полюбивши "до кінця", віддав життя за спасіння усього людського роду. 

Щоби розкрити повне значення цього обряду усім, хто в ньому бере участь, Святішому Отцю Франциску здалося доречним змінити запис в приписах Римського Месалу (лат. видання Missale Romanum, стор. 300, п.11), де замість "Міністранти ведуть обраних чоловіків…" має віднині бути: "Міністранти ведуть обраних з-поміж Божого народу". Відповідно у Церемоніалі єпископів (Caeremoniale Episcoporum, n. 301 i 299b), де замість: "обраних мужчин" має бути "обраних". Це зроблено для того, аби пастирі могли приготувати малу групу вірних, яка мала би представляти різнорідність і єдність окремих частин Божого народу. Ця група може складатися з чоловіків і жінок, старших і молодших, здорових і хворих, представників духовенства, богопосвячених осіб, мирян.

Конгрегація Божого Культу і Дисципліни Таїнств, в силу уповноважень, наданих їй Святішим Отцем, вводить цю зміну до літургійних книг Римського обряду. При цьому Конгрегація нагадує пастирям про їхній обов'язок відповідно наставити як обраних для обряду осіб, так і інших вірних, щоб усі могли у цьому обряді брати свідому, активну і плідну участь.

Цим декретом скасовуються усі розпорядження, які йому суперечать.

Дано у Конгрегації Божого Культу і Дисципліни Таїнств, 6 січня 2016 р., в урочистість Богоявлення Господнього.

кардинал Роберт Сара, префект
архієпископ Артур Роше, секретар

Комісія у справах Літургії