Делегація єпископів Польщі відвідає Україну з візитом солідарності
  • Втр, 17/05/2022 - 14:08

Польські католицькі єпископи на чолі з головою Конференції єпископату Польщі здійснять візит в Україну. Мета візиту: засвідчити солідарність і підтримку України під час її оборонної війни від несправедливої агресії з боку росії.

Впродовж 17-20 травня Україну відвідають архиєпископ Станіслав Гондецький, голова Конференції Католицьких Єпископів Польщі, митрополит Познанський; архиєпископ Войцех Поляк, примас Польщі; архиєпископ Станіслав Будзік, митрополит Люблінський. Їх буде супроводжувати священник Стефан Батрух, душпастир громади УГКЦ в Любліні (Польща). Впродовж свого візиту делегація відвідає Львів і Київ.

У Львові, 18 травня, передбачено зустріч з місцевими ієрархами: архиєпископом і митрополитом Львівським УГКЦ Ігорем Возьняком та архиєпископом і митрополитом Львівської архидієцезії РКЦ Мечиславом Мокшицьким.

У Києві, 19 травня, єпископи зустрінуться з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, єпископом Києво-Житомирської дієцезії РКЦ Віталієм Кривицьким та з Предстоятелем ПЦУ Блаженнішим Епіфанієм. Також делегація відвідає Софійський собор та Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ. Також запланована поїздка до Ірпеня та Бучі.

Візит покликаний засвідчити, що Римо-Католицька Церква у Польщі солідаризується з Україною та хоче окреслити спільне майбутнє й формувати розвиток взаємодії між церковними структурами Польщі і України у різних площинах: релігійній, духовній й гуманітарній.

У коментарі для Департаменту інформації УГКЦ отець Стефан Батрух, розповідаючи про запланований візит делегації польських єпископів РКЦ, висловив сподівання на те, що у скорому часі омріяне українсько-польське поєднання закріпиться й розвинеться у міцній дружбі двох народів.

Він відзначив, що через трагічні обставини сучасної війни між Україною і Польщею поглибилось взаєморозуміння й взаємопідтримка. Цінно, що це відбулося не з наказу чи з обов’язку, а добровільно, проявляючи співчуття, взаємну допомогу та солідарність.

«Сталося те, про що ми мріяли – між Україною і Польщею нав’язується співпраця, діалог, відкритість і візія творення спільного майбутнього. Твориться простір консолідації і солідарності», – підкреслив о. Стефан.

«Ми відчуваємо, що в скорому часі кордон нас перестане ділити між собою. Він вже стає чисто символічним. Це сприятиме обміну і різним спільним акціям: релігійним, духовним і євангелізаційним між нашими Церквами», – висловив сподівання священник.

Він також пригадав про першу зустріч між єпископами Польщі й Синодом УГКЦ, яка відбулася 35 років тому у Римі. Душпастир зауважив, що 35 років тому подібна зустріч у Києві, яка запланована на 19 травня 2022 року виглядала нездійсненою мрією, яка тепер здійснюється. 

«Молитви святого Івана Павла ІІ поклали кінець комунізму у Польщі й проклали початок польській солідарності. Я переконаний, що також його молитви про поєднання між Польщею й Україною тепер дають результат і це реально на практиці відбувається», – переконаний о. Стефан Батрух.