Делегація Ради Церков провела зустрічі в Європейському Парламенті та Раді Європи
  • Срд, 24/05/2017 - 20:35

Делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відвідала Страсбург та розташовані там європейські інституції: Європарламент, Раду Європи та Європейський Суду з прав людини.

Візит відбувся 15-19 травня за сприяння християнсько-демократичного Фонду Конрада Аденауера, повідомляє Інституту релігійної свободи.

Ранком 16 травня прибула до французького Страсбурга, де у приміщенні Європейського Парламенту відбулася перша робоча зустріч під час сніданку за участі біля 10 депутатів від Європейської народної партії та співробітниками Секретаріату Європарламенту, які відповідають за міжкультурний та релігійний діалог. Протягом понад години учасники зустрічі обмінялися думками про співпрацю, обговорили проблеми, які зараз турбують як Україну, так і європейську спільноту.

Пізніше, під час окремої зустрічі, пан Харді Острі розповів учасникам делегації про стан та перспективи розвитку об’єднаної Європи, про складні політичні та суспільні процеси, які протягом останнього часу відбулися і продовжують відбуватися в Євросоюзі та окремих країнах-членах.

Далі делегація зустрілася з депутатом парламенту Ребеккою Хармс (фракція Зелених), яка очолює делегацію до Парламентської асамблеї Євронест (формат співпраці ЄП з країнами Східної Європи, в тому числі з Україною). На зустрічі були порушені питання протистояння російській агресії проти України, проведення внутрішніх реформ, в тому числі боротьби з корупцією.

У Молитовній кімнаті Європарламенту учасники делегації по черзі піднесли свої молитви за Україну.

Після обіду делегація долучилася до конференції «Мирний потенціал релігій», організованої Європейською народною партією.

Завершився перший робочий день теплою зустріччю і продуктивною дискусією з Постійним представником України при Раді Європи паном Дмитром Кулебою.

Наступного дня, 17 травня, зранку учасники поїздки мали можливість оглянути центральну частину старовинного Страсбурга, зокрема відвідали його знаменитий кафедральний собор.

Після обіду делегація ВРЦіРО долучилася до спільного засідання комітету Парламентської асоціації Україна – ЄС, комітету із закордонних справ та неформальної депутатської групи друзів України, яку очолює депутат від Литви Петрас Ауштрявічус.

У своєму виступі на засіданні Патріарх Філарет наголосив на винятковій важливості події, яка в цей же час відбувалася в стінах Європарламенту – підписанні документів про скасування віз для поїздок громадян України в Європу.

Це дуже важливо для нас, бо коли українці на власні очі бачитимуть, як працює демократія, як розвивається європейське суспільство, як в цілому живе Європа, то отриманий досвід вони принесуть в Україну, щоби краще з цього досвіду – застосовувати, а помилок – уникати, – зазначив Предстоятель Київського Патріархату.

Він докладно зупинився на внутрішній боротьбі проти системи корупції в Україні, яку, за його словами, не можливо подолати зусиллями лише окремих інститутів чи осіб – чи то Президента, чи то правоохоронних органів, чи громадськості, а лише спільно.

Також Патріарх зупинився у своєму виступі на ролі та значенні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у збереженні міжрелігійного, міжнаціонального та суспільного миру в Україні, розповів про спротив України російській агресії та закликав європейську спільноту продовжити і посилити санкції проти Росії, щоби примусити її до припинення агресії.

Пастор Анатолій Козачок, заступник Старшого єпископа Церкви християн віри євангельської України, з цього приводу зазначив:

На окупованих територіях Донбасу та в окупованому Криму грубо порушуються базові права людини: право на життя та власність, право на освіту, на свободу слова, на вільне пересування, на вільне сповідування своєї віри, тощо. Завдяки агресії та підігріванню сепаратизму Росією Україна має 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. І церкви та релігійні організації, по мірі можливостей, активно допомагають цим людям в задоволенні першочергових потреб.

У другій частині до зустрічі долучилися Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та заступник голови делегації Парламентської асоціації Україна – ЄС народний депутат Марія Іонова.

Останнім заходом другого робочого дня візиту стало відвідання Європейського Суду з прав людини та зустріч з його співробітником та одним з юридичних радників Дмитром Третьяковим, який розповів про роботу Суду та відповів на питання делегації.

Ранком 18 травня члени делегації Ради Церков зустрілися з Віце-президентом Європейського Парламенту пані Майрід МакГіннесс, яка відповідає за діалог з релігійною спільнотою відповідно до статті 17 Лісабонської угоди – одного з основоположних документів ЄС. Під час зустрічі учасники обмінялися думками з широкого кола питань.

Зокрема, ще раз прозвучала подяка Європарламенту за рішення надати громадянам України можливість подорожувати до Європи без віз. Також було обговорені питання протистояння російській агресії, боротьби з корупцією в Україні та впровадження реформ. Члени делегації розповіли про роботу ВРЦіРО та підкреслили, що маючи різні думки та позиції в багатьох питаннях, вони співпрацюють разом задля блага релігійної спільноти, представниками якої вони є, і всього українського суспільства.

Окрема дискусія виникла навколо питання недискримінації і так званих одностатевих шлюбів. Представники ВРЦіРО зазначили, що конфесії виступають проти дискримінації у трудових чи інших суспільних відносинах, але не погоджуються з тим, що такою дискримінацією є критика одностатевих відносин чи їхньої пропаганди. Разом з тим він підкреслив, що зі спілкування у європейських інституціях ми знаємо, що питання встановлення так званих одностатевих шлюбів чи партнерств – це питання, яке вирішується виключно самими країнами.

Пані МакГіннесс підтвердила, що це питання дійсно є суверенним правом кожної країни і не належить до спільної компетенції ЄС.

З одного боку, ми прагнемо переймати позитивні, упродовж століть напрацьовані європейські цінності щодо демократії, дотримання прав людини, культурного розмаїття, верховенства права, подолання економічних негараздів, тощо. З іншого, – ми прагнемо дотримуватись Біблійних принципів інституту сім’ї, виховання дітей та молоді на базових морально-етичних засадах.  І це те, чим ми можемо ділитися з Європою, – зауважив голова Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів Валерій Антонюк.

Під час робочого обіду в Раді Європи з пані Оксаною Пашенюк, старшим радником Спеціального радника Генерального секретаря Ради Європи щодо України, відбувся обмін думками щодо широкого кола питань, пов’язаних з діяльністю Ради Європи, участю в ній України, процесів у європейському суспільстві та інших.

Після обіду члени делегації ВРЦіРО відвідали велику синагогу Страсбурга, де ознайомилися з історією та сучасним життям єврейської громади Ельзасу (центром якого і є це місто).

Робочі зустрічі завершилися спілкуванням з Метью Джонсоном, який є директором освітнього департаменту в Директораті демократії та громадянства Ради Європи. Він також є одним з відповідальних за діалог з релігійними організаціями в рамках міжкультурного діалогу Ради Європи. Учасники делегації розповіли про стан релігійної освіти в Україні, про викладання предметів духовно-морального спрямування в загальноосвітніх школах, про міжконфесійну співпрацю в цій галузі та відповіли на питання.

19 травня ранком члени делегації ВРЦіРО виїхали до аеропорту Франкфурта-на-Майні, а звідти вилетіли до Києва.

До делегації також увійшли:

  • Патріарх Філарет, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату;
  • Архієпископ Євстратій, представник УПЦ КП при Європейських інституціях;
  • Валерій Антонюк, президент Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів;
  • єпископ Віталій Скомаровський, генеральний секретар Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні;
  • протоієрей Олекса Петрів, представник Української Греко-Католицької Церкви;
  • пастор Анатолій Козачок, заступник Старшого єпископа Церкви християн віри євангельської України;
  • протоієрей Віталій Поліщук, представник Української Православної Церкви (Московського Патріархату);
  • шейх Ахмед Тамім, голова Духовного управління мусульман України;
  • рабин Геннадій Білорицький, представник Об’єднання іудейських релігійних організацій України;
  • Олександр Заєць, голова правління Інституту релігійної свободи;
  • пастор Юрій Кулакевич, перекладач.

Разом з делегацією ВРЦіРО в поїздці перебували: керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні пані Габріелє Бауманн, керівник представництва ФКА в Брюсселі пан Харді Острі та його помічник Олівер Морвінські, відповідальний за організацію візиту.

Нинішній візит став третім візитом Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до європейських інституцій (попередні відбулися у березні та жовтні 2013 року), а також четвертим закордонним візитом, підготовленим Фондом Конрада Аденауера на високому рівні.