Делегація Всеукраїнської Ради Церков зустрілась з єврокомісаром Штефаном Фюле
  • Чтв, 07/03/2013 - 09:25

БРЮССЕЛЬ – Делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 6 березня 2013 року зустрілась із Європейським Комісаром з питань розширення і політики добросусідства паном Штефаном Фюле, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час зустрічі відбувся жвавий обмін думками щодо європейських перспектив України з огляду на різні труднощі евроінтеграційного процесу.

Глави українських конфесій наголосили на важливості моральних засад, необхідних не лише для розбудови української суспільства, але й усієї європейської спільноти. Вони заявили про усвідомлення своєї відповідальності перед Богом за утвердження високих моральних цінностей заради майбутнього наступних поколінь, що обумовлює відповідну публічну позицію у діалозі з владою та громадянами.

Зі свого боку пан Штефан Фюле висловив глибоку повагу до тих духовних і моральних засад, які уособлюють і втілюють в Україні лідери церков і релігійних організації. Він окремо наголосив на унікальності українського досвіду міжрелігійного порозуміння, який включає в себе не лише мирне співіснування представників різних релігій, але й являє собою приклад успішного міжконфесійного співробітництва.

За словами єврокомісара, цей позитивний досвід, який розвиває релігійна спільнота України, важливий не тільки для Європи, але й для усього глобалізованого світу, що охоплює представників різних національностей, віросповідань, світоглядів тощо.

Обидві сторони погодились із необхідністю спільного пошуку відповідей на питання, що пов’язані з сучасними суспільними проблемами. Однією з них є демографічна криза в Європі.

Глави конфесій акцентували на духовні та моральні передумови різного роду суспільних криз, закликаючи примножувати добро та протидіяти злу. На їх переконання, релігійна складова є важливим елементом побудови громадянського суспільства в Україні.
 

Від української делегації під час зустрічі виступили Головуючий у ВРЦіРО архієпископ Григоріс Буніатян, предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет (Денисенко), президент Об’єднання іудейських релігійних організацій України рабин Яків Дов Блайх, глава Української Греко-Католицької Церкви архієпископ Святослав (Шевчук), заступник єпископа Німецької євангелічно-лютеранської церкви України пастор Андрій Гамбург, голова Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім.

На завершення єврокомісар Штефан Фюле висловив задоволення результатами діалогу. Учасники зустрічі намітили кроки для подальшої співпраці: як в Європейському Союзі, так і в Україні.

Перший день перебування делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у Брюсселі завершився офіційним прийомом за участі посадовців ЄС, Представника України при Європейському Союзі Костянтина Єлісєєва, депутата Європарламенту і голови делегації у комітеті парламентського співробітництва Україна-ЄС Павла Коваля, представників дипломатичних кіл, Конференції Європейських Церков, Нунціатури, єврейських організацій, громадських інституцій та української діаспори.