Делегація з Чехії відвідала Бучу та зустрілася з Всеукраїнською Радою Церков
  • Чтв, 08/06/2023 - 12:52

Делегація чеських релігійних діячів з візитом солідарності відвідала Київщину. 

Міжконфесійна зустріч із представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відбулася 7 червня 2023 року в храмі Святого Апостола Андрія Первозванного у місті Буча.

Після заходу релігійні діячі Чехії разом із представниками ВРЦіРО відвідали молитовний будинок церкви ХВЄ «Божий Дім». Навесні 2022 року в цю церкву російський бойовий гелікоптер поцілив боєприпаси, які не розірвалися, але пошкодили будівлю. У цьому відновленому молитовному будинку представники України та Чехії мали неформальне спілкування під час фуршету.

До чеської делегації входили:

  • Роберт Рехак, віце-президент Міжнародного альянсу свободи віросповідання та переконань і спеціальний посланець МЗС Чехії з питань Голокосту, міжконфесійного діалогу та свободи віросповідання;
  • Петр Ян Вінш, генеральний секретар Чеської екуменічної ради церков;
  • Кароль Сідон, головний регіональний рабин, інтелектуал і письменник;
  • Павло Покорний, старший Синоду Євангельської Церкви Чеських Братів у Чехії;
  • Евеліна Очаб, експерт Міжнародного альянсу свободи віросповідання та переконань, юрист Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів.

У заходах взяли участь також посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, перший заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Войналович та голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць.

Нагадаємо, що раніше, у травні цього року, місце масових поховань жителів Бучі, замордованих російськими окупантами, відвідала делегація Всесвітньої Ради Церков у супроводі представників ВРЦіРО.