Делегат від Глави УГКЦ владика Діонісій Ляхович бере участь у 70-ій Генеральній асамблеї Єпископської Конференції Італії
  • Втр, 23/05/2017 - 14:44

В днях 22-25 травня 2017 року в синодальному залі Ватикану проходить 70-а Генеральна асамблея Єпископської Конференції Італії. У ній, на запрошення Італійської Церкви, беруть участь спостерігачі від іноземних Католицьких Церков, серед яких і делегат від Глави УГКЦ - владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії.

Третій рік поспіль асамблею з привітальною промовою відкрив Святіший Отець Франциск. Особливістю цьогорічної асамблеї є те, що на ній має бути призначений новий президент Єпископської Конференції. Святіший Отець подякував кардиналові Баньяско за десятирічне служіння на чолі Єпископської Конференції Італії, в тому числі і «за терпіння, з яким він ставився до мене, - додав Єпископ Риму, - адже не так просто працювати з нинішнім Папою». «Можу сказати, що ми бажаємо одне одному добра і нас пов'язує чудова дружба», - додав Святіший Отець.

Згідно з новими правилами, сьогодні єпископи повинні вибрати трьох кандидатів, одного з яких Папа призначить на пост президента Єпископської Конференції Італії.

«Коли той, хто стоїть на чолі, не допускає діалогу, він сіє плітки, а це найгірше. Давайте розмовляти один з одним. Я готовий також вислухати думки, які мені не подобаються - говоріть абсолютно вільно».

Святіший Отець закликав єпископів до максимальної відвертості й побажав їм «відкритого, смиренного і щирого» обговорення. «Не бійтеся суперечок, - додав Папа, - довіртеся Духові. Він відкриває до різноманітності і примиряє відмінності братньою любов'ю».

Слід відзначити, що одною з провідних тем Генеральної асамблеї у цьому році є «Молодь для зустрічі у вірі». Тому звертаючись до учасників асамблеї, кардинал Баньяско зі свого боку зробив особливий наголос на виховання молоді. «Умови, в яких живе молодь, її здатність бути з іншими, її бажання будувати завтрашній день волає до нашої відповідальності за наші свідчення та обов’язок виховання», - зазначив кардинал Баньяско.

Розцінюючи важливість зустрічі зі Святішим Отцем, кардинал Анджело Баньяско, на завершення свого мандату в очолювані ним Єпископської Конференції Італії висловив подяки та наголосив єпископам на важливість таких пріоритетів для сучасної Церкви: місійність, молодь, сім’ї, бідні та терплячі, священики.

Додамо, що Глава УГКЦ через свого делегата надіслав вітального листа учасникам асамблеї, в якому висловив слова подяки за молитву про мир в Україні та за підтримку УГКЦ як в Україні, так і в Італії, де душпастирюють серед українських іммігрантів понад 50 священиків у 146-ти громадах УГКЦ.

Також, Блаженніший Святослав у своєму листі розповів учасникам асамблеї про складне становище, в якому вже третій рік поспіль знаходиться Україна внаслідок зовнішньої агресії та висловив прохання про подальшу солідарність з боку братнього італійського народу. Зокрема Глава УГКЦ подякував італійській Церкві за активне долучення до гуманітарної акції «Папа для України». Завдяки збірці, проведеній 24 квітня 2016 р. на заклик Святішого Отця в усіх храмах Європи, та завдяки його особистому внеску для надання гуманітарної допомоги постраждалим від війни на сході України, було зібрано 18 мільйонів євро.