«Демократичні цінності студентської молоді» у Стрийській єпархії
  • Птн, 29/03/2013 - 19:33

 «Демократичні цінності студентської молоді» – всеукраїнський захід ініційований Комісією УГКЦ Справедливістьі Мир ще минулого року, набуває свого поширення та реалізації по всій Україні. Цьогорічні ініціативи свою увагу зосереджують на донесенні та практичному впровадженні активної діяльності у суспільних процесах студентської молоді. Окремі акценти також зосереджені на ознайомленні та реалізації Пастирського послання блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», ролі та значенні віри і її прояву у суспільному житті молодої особи. У зв᾽язку з цим, у Стрийській єпархії УГКЦ, а зокрема у місті Перемишляни відбулася чергова зустріч із місцевою студентською молоддю під назвою: «Молодь і Церква. Соціальний вимір. Жити Христом».
На запрошення директора Перемишлянського професійного ліцею Ігора Нечипора у четвер 28 березня 2013 року до місцевого навчального закладу завітав для відкритої зустрічі секретар-референт Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир», ліценціант Папського Інституту «Терезіанум», що у Римі (Італія) – Ярослав Заричанський. Такого роду систематичні і періодичні зустрічі зі студентами вже стали доброю традицією не лише у Львівській чи Київській Архиєпархіях, але і у Тернопільській, а цього разу і Стрийській Єпархіях.

Зустріч розпочалась вступним словом о. Петра Закаляка, сотрудника місцевого храму св. Володимира, та співорганізатора заходу, в якому він висловив сподівання на те, що нагода обговорення теми допоможе студентській молоді глибше пізнати правдиве покликання святості та до більш активного життя у Церкві і суспільстві, орієнтуючись на християнські цінності.

Під час зустрічі Ярослав Заричанський представив присутнім викладачам та студентам, яких налічувалось близько 160-ти осіб, Пастирський лист Блаженнішого Святослава (Шевчука) «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Дане послання є надзвичайно цікавим та змістовним, оскільки заторкує різні виміри парафіяльного життя та показує основні вектори напрямлені на оживлення та залучення членів Церковної спільноти, зокрема молодь, будувати місце для зустрічі з живим Христом. «Наше майбутнє залежить від того, як молодь живе в теперішній час. Жити потрібно з радістю, ентузіазмом, але понад усе з відчуттям відповідальності за себе, інших та світ» – зазначив доповідач, цитуючи при цьому також папу Венедикта XVI.

Аналізуючи безліч можливостей, які сучасний світ пропонує молодій людині, Ярослав Заричанський звернув увагу студентів, також і на загрози, які несе цей світ, а саме: конкуренція, суперництво, яке часто призводить до насильства, різного роду узалежнення, зокрема залежність від інтернету, а також втрата зв’язку з Богом та близькими людьми. «Щоб будувати краще суспільство потрібно діалогувати з Богом, молитва підкаже як саме нам діяти. Християнське життя – це постійна боротьба. Знаємо, що Царство Боже береться силою, а для християнина ця сила полягає в любові, яка здатна перемінювати світ на краще. Тому, дорога молоде, для того, щоб змінити світ, потрібно почати з себе, тут і сьогодні. Місце де ви зараз навчаєтесь є вашим другим домом, це колиска, яка покликана виховувати не лише висококваліфікованих спеціалістів, але головно добрих людей», – наголосив доповідач.

Після закінчення зустрічі директор Перемишлянського професійного ліцею подякував всім за чисельну присутність та висловив бажання і надалі продовжувати співпрацю з Комісією УГКЦ «Справедливість і мир», зокрема у суспільних та соціальних питаннях, з особливим наголосом на вихованні молоді у світлі християнсько-демократичних цінностей.

Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливістьі Мир
Джерело: www.iupax-ugcc.org