День Біблії провели у Прилуцькій підлітковій колонії
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

Традиційно в останню неділю жовтня в Україні вшановують День Біблії. Cаме 28 жовтня відбувалися вибори до Верховної Ради України, тому заходи для ув'язнених були перенесені на тиждень пізніше.  3-го листопада 2012-го року група молоді УГКЦ на чолі з отцем Костянтином Пантєлєєм відвідала виховну колонію для неповнолітніх у м. Прилуки.

Метою зустрічі волонтерів з вихованцями колонії  було презентувати Біблію та заохотити їх до читання цієї Святої Книги, щоб кожен з цих хлопців знайшов в ній правдиву дорогу до спасіння, до каяття для того щоб бути справжніми дітьми Небесного Отця. Вшанування Біблії, розповідь про Боже Слово, формування канону Святого Письма, роль його в житті християн, місце Біблії в молитві та літургійному житті Церкви - були головними темами бесіди.

 

Презентацію Біблії розпочав студент Київської Трьохсвятительської духовної семінарії брат Іван Жуган, далі отець Костянтин подав більш детальнішу інформацію з історії написання та розвитку Святого Письма і на завершення  кожен член молодіжної християнської спільноти «Виноградник» Юлія Скорубська, Тетяна Лялька, Галина Трач, Олег Заяць розповіли  про значення і роль Біблії у їхньому власному житті та, як ця Свята Книга допомагає їм у різних життєвих труднощах.

 

Після презентації вихованці виправної колонії мали можливість поспілкуватися з членами групи до чого й активно долучалися.  Також гості установи поповнили місцеву бібліотеку Святим Письмом (як Старого так і Нового Завіту), Новим Завітом з коментарем та книжечками, тексти яких розтлумачують Біблію і є доступними для дітей. Гості колонії так і їх вихованці були задоволені проведеним часом разом і чекають з нетерпінням наступної можливості зустрітися.

Цього дня на тлі святкування Дня Біблії відбулася ще одна подія - зустріч хресної матері Орести з похресником Етґаром. Саме так звуть юнака, що був у групі дітей з неповних родин, якими опікується громада Св. Миколая Чудотворця. Турботу і виховання для цієї невеликої спільноти і тепер здійснює добродійка Ореста Цибрівська. Катехизація, спільні подорожі, літній та зимовий відпочинок єднають дітей у дружньому гурті. Настоятель парафії Св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі мітрофорний протопресвітер о. Ігор Онишкевич двічі на рік організовував оздоровлення дітей у Карпатах. Проте, нажаль, соціальне сирітство - одна з головних причин правопорушень, які вкоюють неповнолітні, що знаходяться у цій групі ризику. Біда трапилась і з нашим вихованцем, що опинився за ґратами. Проте тут він зустрів пастирську турботу Церкви в особі сестри Вероніки (Кішко), що викладала для неповнолітніх Закон Божий та капелана о. Костянтина. Святу Тайну Хрещення Етґар прийняв у Свято Хрещення Господнього у Київському слідчому ізоляторі. Діти зі спільноти на Аскольдовій Могилі передали для Етґара свій спільний малюнок, який серед усіх подарунків найбільше зворушив юнака.

Після подорожі до Прилук волонтери Пенітенціарного душпастирства побували у Київській Трьохсвятительській семінарії, де навчається брат Іван Жуган. Там вони отримали благословення від Глави УГКЦ блаженнішого Святослава Шевчука.

 

Автори події, волонтери Пенітенціарного душпастирства УГКЦ