День літургійного спомину св. Павла VI призначено на 29 травня
  • Чтв, 07/02/2019 - 12:37

Конгрегація Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств повідомляє, що спомин святого Павла VI вписаний до загального календаря Церкви латинського обряду на 29 травня.

«Беручи до уваги святість життя цього Вселенського Архиєрея, засвідчену ділами та словами, зважаючи на великий вплив його апостольського служіння на Церкву, розсіяну по всій землі, Святіший Отець Франциск, приймаючи прохання та побажання Божого люду, розпорядився, щоб вшанування святого Павла VI, Папи, було вписане до Загального Римського Календаря 29 травня з рангом добровільного спомину».

Про це читаємо в оприлюдненому 6 лютого 2019 р. декреті Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств, датованому 25 січня 2019 року, святом Навернення святого Павла. «Цей новий спомин, – зазначається в документі, – повинен бути вписаний в усі календарі та літургійні книги для служіння Святої Меси та Літургії годин, відповідні літургійні тексти, додані до цього декрету, повинні бути перекладені, апробовані та, після підтвердження цією дикастерією, оприлюднені Єпископськими Конференціями».

Як пояснює у супровідному листі кардинал Роберт Сара, Префект Конгрегації, дата 29 травня, що є днем пресвітерського рукоположення святого Павла VI, обрана з огляду на те, що день його народження для неба – 6 серпня, збігається зі святом Господнього Преображення.

Святий Папа Павло VI, в миру Джованні Баттіста Монтіні, народився 26 вересня 1897 року. Отримав пресвітерські свячення як дієцезальний священик 29 травня 1920 року. Після служіння в Державному Секретаріаті Святого Престолу, 1954 року призначений Міланським Архиєпископом, 1958 року ввійшов до Колегії Кардиналів, а 21 червня 1963 року обраний Наступником святого Петра. Відійшов до вічності 6 серпня 1978 року. Папа Франциск 2014 року проголосив його блаженним, а 14 жовтня 2018 року – святим Католицької Церкви.