День молитви та призадуми за мир на Близькому Сході
  • Суб, 07/07/2018 - 14:15

Південноіталійське місто Барі, розташоване на березі Адріатичного моря, в суботу, 7 липня 2018 р., стало свідком надзвичайної події: на запрошення Папи Франциска тут зібралися Глави Церков Близького Сходу або ж їхні представники, щоб спільно піднести молитву за мир в регіоні та провести щирий обмін думками про те, що можуть і повинні зробити християни в ситуації, яка склалася в регіоні.

На екуменічну зустріч прибули Константинопольський, Олександрійський православні патріархи та представники Єрусалимського, Московського та Кіпрського православних патріархів, Глави Коптської Православної та Сиро-Православної Церков, представник Католикоса Ечміадзинського та Католикос Килікійський Вірменської Апостольської Церкви, Глава Ассирійської Церкви Сходу, Глави Коптської, Сирійської, Маронітської, Халдейської, Вірменської Католицької Церков та представник Глави Греко-Мелхітської Католицької Церкви, Апостольський Адміністратор латинського Єрусалимського патріархату, єпископ лютеранської Церкви Святої Землі та Йорданії, виконуюча обов’язки Генерального Секретаря Ради Церков Близького Сходу.

Прибувши до Барі, Глава Католицької Церкви відразу приїхав до базиліки святого Миколая, на порозі якої він особисто зустрічав патріархів і їхніх представників. Опісля всі разом зійшли до крипти, де спочивають мощі святого, де запалили лампадку.

З базиліки Папа та Глави Близькосхідних Церков автобусом переїхали на набережну, до місця проведення молитви, що відбувалася у формі Літургії Слова. На початку Святіший Отець виголосив вступне слово, а далі чергувалися молитви, які різними мовами зачитували предстоятелі Близькосхідних Церков чи їхні представники, піснеспіви різними мовами та читання зі Святого Письма.

Наприкінці Папа запросив присутніх проказати у своєму серці молитву «Отче наш» рідною мовою. Після хвилини тиші юнаки і дівчата вручили Папі та Патріархам запалені свічки, як символ бажання ставати носіями світла миру в світі, а вони поставили їх на спеціальному п’єдесталі. Тоді Глава Католицької Церкви та Глави близькосхідних Церков, як також всі учасники богослужіння, обмінялися знаком миру.

По завершенні молитви ієрархи від’їхали до базиліки святого Миколая, щоб провести там момент призадуми та обміну думками за зачиненими дверима.