Департамент зовнішніх зв’язків УГКЦ провів круглий стіл на тему: «Засади довіри до влади: від свідомого виборця до відповідального політика»
  • Суб, 16/03/2019 - 09:39

Мета заходу — обговорити та визначити найбільш важливі складові виборчого процесу в Україні, зокрема: усвідомлення відповідальності за власний голос, політика щодо дотримання християнських цінностей у політичній діяльності, вдосконалення законодавства, а також широке просвітництво задля позитивного впливу на перспективи забезпечення процесів переходу влади від управління суспільством до служіння йому.

Митрофорний протоієрей, к.ю.н., керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні о. Олекса Петрів вважає, що Церкви і релігійні організації мають право (і обов’язок) артикулювати суспільний запит на потребу вдосконалення виборчого законодавства, яке, в демократичному суспільстві, є наріжним каменем довір’я до влади. «Нажаль, цей запит вже п’ять років ігнорується, як тими, хто в позиції влади, так і тими, хто в опозиції. Лицемірне зволікання з прийняттям нового Виборчого кодексу є формальною зневагою народу та примітивним політиканством, а не державницькою поставою», — сказав о. Олекса.

За його словами, політикам-владоможцям варто було з більшою повагою ставитися до свого народу, бо від зневаги нічого доброго не буде. «Звісно, надія на краще жевріє у серці, але з іншого боку чуємо, що не буде добре, нічого не вийде, бо виборчі округи вже “прикормлені”. І коли чується те слово, думається, Господи Боже, до якої міри наша влада та кандидати не люблять своїх людей, яких навіть у своїй лексиці трактують як німу рибу, яку Бог сотворив для харчу людини, до такої міри, навіть нижче, ніж звірят, бо це термінологія з рибальського середовища», — констатував о. Олекса Петрів.

Учасники круглого столу обговорили та визначили найважливіші складові виборчого процесу в Україні, звернули увагу на необхідність широкого просвітництва задля позитивного впливу на перспективи забезпечення процесів переходу влади від управління суспільством до служіння йому.

До участі у заході були запрошені: владика Віталій Кривицький, єпископ РКЦ, головуючий у ВРЦіРО; о. Олекса Петрів, митрофорний протоієрей, к.ю.н., керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні; Василь Костицький, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України, голова Асоціації українських правників; Віктор Єленський, народний депутат України, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності; Леонід Ємець, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя; д. Сергій Касянчук, директор Представництва СКУ в Україні; Олександр Заєць, радник премєр-міністра України, голова Правління ГО «Інститут релігійної свободи»; Максим Васін, виконавчий директор ГО «Інститут релігійної свободи», юрист; Олексій Кошель, генеральний  директор Комітету виборців України; Наталя Линник,  заступник генерального директора Комітету виборців України; Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ; Галина Канафоцька, координатор Центру соціального лідерства ХСП.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами www.ukrinform.ua