Депутати Львівської міської ради не проголосували за надання УПЦ (МП) в оренду приміщень
  • Срд, 25/09/2013 - 15:11

Депутати Львівської міськради, більшість яких складають представники ВО «Свобода, не погодили надання в оренду приміщень Українській Православній Церкві (МП) на вулиці Лисенка, 38.

За це рішення не проголосував жодень депутат Львівської міської ради, передає кореспондент Варіантів.

Йшлося про передачу в оренду релігійній громаді Української Православної Церкви (МП) святого великомученика Георгія у м. Львові нежитлових приміщень напівпідвалу площею 31,8 кв. м на вул. М. Лисенка, 38 в оренду терміном на 2 роки 364 дні для надання допомоги малозабезпеченим верствам населення.

Але депутати були проти цього рішення.

Дискусійною і невирішеною залишається доля ще однієї ділянки (на вул. Пекарській, 57), яка наразі належить Міноборони, і яку це відомство хоче передати у власність УПЦ (МП).

Депутатський корпус вимагає також від Міністра оборони не допустити відчуження військового містечка на вулиці Пекарській, 57 Московському Патріархату, без участі у цьому процесі органів місцевого самоврядування.

Так, голова Львівської обласної організації ВО «Свобода», народний депутат України Ірина Сех, з цього приводу також наголосила, що таке рішення Міністерство оборони має погоджувати з органом місцевого самоврядування, який представляє інтереси територіальної громади: «Я дуже сумніваюся, що громада Львова захоче віддати велику ділянку землі і комплекс будівель у центрі міста Московському Патріархату, який у Львові нічого не збудував. На яких підставах одна із конфесій претендує на привілейовані умови на Львівщині?».

За словами Ірини Сех, в державі роками не вирішується проблема забезпечення житлом військових та їх родин, Міноборони не зважає на те, що колишні військові часто не мають власного житла або продовжують мешкати в жахливих умовах в бараках військових містечок.

Як повідомляла РІСУ, проо бажання передати УПЦ (МП) у Львові майновий комплекс військового містечка № 212, що на вул. Пекарській, 57, військовики повідомили Львівську ОДА офіційним листом, пропонуючи одночасно облдержадміністрації взяти спершу об’єкт на свій баланс, а згодом передати його Православній Церкві.

Нині цей будинок перебуває на балансі КЕВ м. Львова.

11 вересня під головуванням заступника голови Львівської облдержадміністрації Ірини Романів відбулось засідання робочої групи з питання передачі Львівській єпархії УПЦ (МП) цього майнового комплексу.

З цього приводу Ірина Романів дала наступний коментар: «Комісія вирішила детальніше вивчити інформацію про первинного власника будівлі. Ми залучили юристів, архітекторів, істориків, триває робота з архівом… Робоча група не вповноважена приймати рішення про передачу майна, але лише встановити, чи можна вважати цю споруду культовою. Згідно з довідками, будівництво розпочинала фізична особа, потім там розмістили Інтернат, де проживали чи служителі, чи потребуючі люди, – це досліджуємо».

Проблема полягає у тому, що храм, який безпосередньо примикає до приміщень по вул. Пекарській 57 і 59 і створює з ними єдиний комплекс, належить львівській громаді Церкви Християн Віри Євангельської (Місії «Добрий самарянин»). Громада ЦХВЄ вже 21 рік безрезультатно просить Міністерство оборони України та Кабмін передати їй ці приміщення.

Науковці, підприємці, службовці та громадські діячі Львова 19 вересня звернулися до влади Львівської області та Львова з проханням передати громаді Церкви Християн Віри Євангельської приміщення у центрі Львова по вул. Пекарській 57 і 59. Підписанти листа просять керівництво Української Православної Церкви (Московського Патріархату) відмовитися від бажання отримати цю будівлю, бо це, як наголошено у листі, може призвести до міжконфесійного конфлікту.

Джерело: РІСУ