Депутати Тернопільської міської ради виступили проти Української греко-католицької церкви?
  • Срд, 24/08/2016 - 15:51

Не встиг завершитися один  скандал  пов’язаний із петицією групки громадян з вимогою заборонити викладання християнської етики у тернопільських школах, як файне місто ризикує стати центром нового антихристиянського скандалу. Цього разу його провокаторами виступило 90 % депутатів Тернопільської міської ради, які всупереч проханню Надала, проголосували проти ідеї УГКЦ облаштувати Християнський Центр розвитку дітей та юнацтва та Кабінет психологічної підтримки воїнів АТО у Тернополі по вул. Миру, 13.

Чого хоче Церква?

Українська Греко-Католицька Церква відкрита у своїх помислах. На місці закинутої аптеки по вул. Миру,13, ще з початку 2012 року, «Сестри Служебниць Непорочної Діви Марії» Української Греко-Католицької Церкви організували склад церковного інвентарю. На це Церкві міська рада Тернополя дала дозвіл ще у грудні 2011 року. І термін оренди мав діяти до 2021 року.
 
 
 

 

Однак, зважаючи на існуючі потреби, церковні служителі УГКЦ запропонували організувати на місці складу Християнський Центр розвитку дітей та юнацтва. Цей центр мав би включати дитячий садок неповного дня. Гуртки, де діти могли б навчатися лідерським якостям, вивчати англійську мову, займатися різними народними промислами, і, головне, навчатися на основі цінностей християнської етики.
 
Крім того, планувалось відкрити центр допомоги воїнам АТО. Не секрет, що державі бракує людських і фінансових ресурсів. Воїни, які пройшли справжнє пекло, коли людська психіка працює на межі, часто повертаються зранені духовно. Від проблем страждають всі — діти, сім’я. Непоодинокими є випадки розлучень. У новому центрі з військовими мали б займатися фахівці з “Карітасу”. Спеціальні методики та постійний супровід воїнів має повертати їх до мирного життя та нормалізувати стосунки у сім’ях. 
 
Щоб узаконити таке перепрофілювання приміщень, УГКЦ, відповідно до законодавства України, поставила до відома Тернопільську міську раду, яка мала затвердити рішення церковних ієрархів. 
 
Однак, 19 серпня 2016 року сталася подія, яка шокувала не лише керівництво УГКЦ, а й простих тернополян. Депутати міської ради («Самопоміч», «Свобода» та БПП Солідарність) запропонували виключили приміщення по адресі Миру, 13 з переліку об’єктів, оренда яких буде продовжена.
 
 
Депутати міської ради натякнули УГКЦ, що чекають на хабар?
 
Депутати відмовилися надавати дозвіл на користування приміщення, бо “їм бракує інформації”. Таким було офіційне пояснення, як голови фракції “Самопоміч” Андрій Грицишин, так і його однопартійця Андрія Шкули. Очевидно, що депутати звикли оцінювати інших за своєю поведінкою, яка далека від етики не лише християнської. Однак, цього разу, «Самопоміч» несподівано підтримали депутати з ВО «Свобода» та Блоку Петра Порошенка. Лише за окремими виключеннями (у фракції ВО «Свобода» за передачу приміщення для потреби УГКЦ проголосували лише Володимир Стаюра, а міський голова "не голосував", також не голосували ряд інших депутатів), депутати трьох основних фракцій міської ради заборонити УГКЦ користуватися приміщенням на Миру, 13. Депутати проголосували за виключення питання продовження оренди УГКЦ по вул.Миру, 13. 
 
 
Наводимо поіменний список депутатів, які були за це рішення.
 
Список депутатів, які проголосували проти продовження оренди приміщення, яке займає УГКЦ
 
 
Депутати захотіли досконаліше «вивчити питання», що на депутатському сленгу означає «очікування на хабара». 
 
А поки депутати “вивчають питання”, Церква мусить чекати (бо не розуміє депутатський сленг). Чекають також діти, які могли б отримати місце для корисного проведення часу. Чекають військові, кому нікуди більше звертатися. Греко-католицька церква відреагувала на це рішення депутатів міської ради.
 
 
 
Чи зупинить міський голова депутатів-«церквоборців»
 
Таким чином, депутати тернопільської міської ради, які навипередки відвідували всі церкви під час виборів, після отримання депутатського мандату стали активними борцями «з засиллям релігії» у Тернополі. Сьогодні ця “боротьба за землю” може вилитися у шкоду громаді, якій безумовно потрібні навчальні заклади, де дітей виховують на правильних цінностях. У УГКЦ та громади Тернополя залишається надія на тверду позицію міського голови Сергія Надала та на вище політичне керівництво «Блоку Петра Порошенка» та ВО «Свобода», які декларують, що їх партії відстоюють християнські цінності. Чи місце у їх лавах тернопільським «церквоборцям»?
 
Петро Ковалик