Депутатські запити для кліриків-сепаратистів
  • Втр, 12/08/2014 - 19:27

Дорогі друзі! Один з напрямків громадсько-церковного об'єднання "За Єдину Помісну Церкву" - боротьба із сепаратизмом священиків УПЦ МП. Ми даємо собі звіт, наскільки зваженими потрібно бути. Але коли випадки сепаратизму підтверджують парафіяни, коли вони готові свідчити про це, ми також вживаємо заходів. Пишемо запити в митрополію, в СБУ, а також депутатські запити. Ми вважаємо, що клірики, уражені єрессю "Русского мира", повинні переїхати в РФ за програмою переселення співвітчизників. Інші повинні дати собі відповідь, чи приймають вони Українську церкву.  Ми дякуємо, що партія "Свобода" розпочала таку роботу.  Це перший запит до місцеблюстителя УПЦ МП владикі Онуфрія.

 

Шановний Віталію Григоровичу!

Засоби масової інформації повідомляють велику кількість матеріалів, що свідчать про підтримку частиною духовенства Української Православної Церкви (Московського Патріархату) сепаратистських терористичних організацій "Донецька народна республіка" та "Луганська народна республіка".

Так, згідно повідомлень ЗМІ, окремі клірики УПЦ МП беруть участь у військових діях на стороні сепаратистів та активно сприяють їх діяльності: зберігають зброю у храмах УПЦ МП на Донеччині, поширюють ідеологію "російського світу", морально та психологічно підтримують терористів з так званих ДНР та ЛНР.

Разом з тим, така діяльність місцевого духовенства УПЦ (МП) на Сході України стала можливою завдяки позиції центрального керівництва цієї Церкви, зокрема Місцеблюстителя Київської Митрополичої кафедри Митрополита Онуфрія (Березовського) та членів Священного Синоду УПЦ МП.

Керівництво УПЦ МП досі чітко офіційно не засудило діяльність так званих ДНР та ЛНР та утрималося від засудження збройної агресії з боку Російської Федерації.

Натомість, у виступах Місцеблюстителя Київської Митрополичої кафедри Митрополита Онуфрія неодноразово проводилася думка, що так звані ополченці незаконних терористичних організацій ДНР та ЛНР — це "єдиновірці та брати" православних віруючих, а їх військове протистояння законній українській владі нібито обумовлене хибністю політичного курсу Києва на євроінтеграцію, яка, на думку нинішнього очільника УПЦ, є неприйнятною з релігійної точки зору (див. інтерв'ю Митрополита Онуфрія російському інформаційному агентству "Інтерфакс" від 19 червня 2014 р.)

Більше цього, 6 липня 2014 року Священний Синод УПЦ МП прийняв Звернення до єпископату, кліру, ченців та мирян УПЦ, окремі твердження та заклики якого можуть трактуватися як заклик до повалення конституційного ладу в Україні.

Так, зокрема у згаданному Зверненні міститься наступний заклик: "Сьогодні, перед труною спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви ми звертаємося до наших братів та сестер і просимо ради Христа усіх тих, хто тримає в руках зброю, скласти її та сісти за стіл переговорів, щоб більше не пролилося жодної краплі людської крові".

Таким чином, звертаючись до вірних УПЦ, які є військовослужбовцями або працівниками правоохоронних органів, що беруть участь у Антитерористичній операції, вище керівництво УПЦ в особі її Священного Синоду закликає їх скласти зброю та відмовитися від захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

Проте заклики до "складання зброї" українськими вояками є не чим іншим, як закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу в Україні, оскільки Збройні Сили України та органи внутрішніх справ України є невід'ємною частиною конституційного ладу нашої держави. Їх функції направлені на захист конституційного ладу країни, боротьбу зі злочинністю, захист правопорядку та безпеки України, захист України від зовнішнього ворога тощо.

Таким чином, Звернення Священного Синоду УПЦ (МП) від 6 липня цього року підпадає під дію частини 2 статті 109 Кримінального Кодексу України (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій).

Також звертаю Вашу увагу на той факт, що в зазначеному Зверненні Синоду жодним чином не засуджується російська окупація Криму та дії проросійських сепаратистів в Луганський та Донецькій областях, підтримка сепаратизму російською владою, постачання їм зброї та масові приєднання до озброєних бандитів російських громадян, які вбивають українців, що відстоюють незалежність своєї країни.

У зв'язку з вищевикладеним, керуючись ст.16 Закону України "Про статус народного депутата України", –

ПРОШУ:

1. Прошу перевірити законність Звернення Священного Синоду УПЦ МП від 6 липня цього року й за необхідності зареєструвати кримінальне провадження в ЄРДР щодо скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 109 КК України для проведення слідчих дій з зазначеного кримінального провадження

2. Про вжиті заходи прошу оперативно мене поінформувати.

З повагою,
народний депутат України
Андрій Міщенко