Держдепартамент США: 2013 – «чорний» рік для релігійної свободи
  • Втр, 29/07/2014 - 16:44

Минулий, 2013 рік, був «чорним» для релігійної свободи у світі, встановивши рекордні показники з примусового переміщення релігійних меншин, які стали жертвами насильства та переслідувань. Такий висновок знаходимо у щорічному рапорті Державного Департаменту США, присвяченому цій тематиці, який цими днями оприлюднено у Вашингтоні. «Майже у кожному кутику земної кулі мільйони християн, мусульман та віруючих інших релігій були змушені залишити свої домівки задля своєї віри», – стверджується у документі, згідно з яким, не зважаючи на існуючі позитивні приклади солідарності та міжрелігійної співпраці, в цій ділянці залишається ще багато праці.

Щодо репресій, які здійснюються державами, святковим лідером залишається Північна Корея, в якій заборонено будь-яку релігійну діяльність. Тяжкі обмеження для спільнот, які не належать до державної релігії, існують у Саудівській Аравії, Ірані та Судані, натомість у Китаї, на Кубі та в Центральній Азії релігійна діяльність суворо контролюється державою. У Еритреї членам невизнаних режимом релігійних груп загрожують важкі санкції. У М’янмі переслідування мусульманської меншини спричинили сотні смертей та змусили 12 тисяч осіб залишити власні домівки.

Викликає тривогу зростання насильства з боку екстремістських груп, таких як Боко-Гарам у Нігерії. Особливо важкою є ситуація в Центральноафриканській республіці, де лише в грудні минулого року сутичками на конфесійному підґрунті спричинено сотні смертей. Вкрай несприятливою є ситуація в Сирії та на Близькому Сході, де стрімко зменшується присутність християн. На Шрі-Ланці не припиняється насильство щодо релігійних менших з боку буддистів, а в Бангладеші почастішали напади ісламських фундаменталістів на місця культу індуїстів. Протягом 2013 року схожі протистояння відбувалися також у Індії.

Згідно з рапортом, обмеження релігійної свободи трапляється й у Європі. Зокрема, відзначено, що в Росії законодавство проти екстремізму застосовується для обмеження релігійної свободи меншин. В багатьох країнах Європейського Союзу відзначено зростання антисемітизму.