Держсекретар Ватикану ставить під сумнів спротив сумління щодо вакцин від Covid-19
  • Птн, 14/01/2022 - 14:36

Кардинал П'єтро Паролін ставить під сумнів спротив сумління щодо прийняття вакцин проти Covid-19. Це несподівано, адже від Держсекретаря Ватикану (sic!) слід очікувати вірності вченню Святого Престолу.

23 грудня Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін оголосив рекомендації щодо обов'язкової вакцинації для всіх працівників Ватикану та відвідувачів Папської держави, звільнені лише ті, що одужали. Відповідаючи на поставлене йому запитання з цього приводу, кардинал Паролін зазначив, що релігійні мотиви відмови від вакцини необґрунтовані.

Запитання Держсекретареві Ватикану поставив Едвард Пентін із National Catholic Register. Він хотів дізнатися, чи зможуть працівники Ватикану відмовитися від вакцинації, посилаючись на своє сумління через пов’язаність доступних щеплень від Covid-19 з абортами.

Кардинал сказав, що будь-які релігійні заперечення проти вакцинації проти Covid-19 здаються “необґрунтованими”. За словами кардинала, у випадку з препаратом Pfizer/BioNTech таких заперечень не повинно бути, оскільки його “лише” тестували з використанням клітинних ліній убитих ненароджених дітей, а не виробляли з їх використанням.

У Ватикані щеплення проводять саме цим препаратом. Кардинал Паролін додав, що інші вакцини (Astra Zeneca, Johnson & Johnson) виготовлені на основі “клітинних ліній, які були зібрані понад 40 років тому для дослідницьких цілей”. Йдеться про факт отримання клітинних ліній з органів дітей, убитих під час аборту. “З цієї причини видається, що небажання отримати вакцинацію з огляду на цю мотивацію не може бути виправданим, оскільки вакцина, яку зараз застосовують, це власне Pfizer, що використовує метод mRNA”, – зазначив він.

Відповідно до декрету від 23 грудня працівників Ватикану, які не пред'являть covid -сертифікат, не будуть допущені до роботи. Це означає, що вони також будуть позбавлені зарплати, оскільки їх відсутність вважатиметься невиправданою.

Ба більше, з 31 січня працівники, які мають професійні контакти з людьми з-поза меж Папської держави, також повинні будуть вакцинуватися третьою дозою.
Кардинал Паролін посилався на документ Конгрегації Науки Віри від грудня 2020 року, який умовно допускає прийняття вакцини проти Covid-19, навіть якщо на етапі тестування використовували клітинні лінії, отримані від ненародженої дитини.

Однак у документі вказувалося, що рішення про вакцинацію таким препаратом має базуватися на дуже серйозних підставах та може бути прийняте лише за відсутності альтернативи; при цьому слід подбати про те, щоб не створювалося враження, що особа, яка отримує вакцину, якимось чином підтримує аборт.

У документі також наголошується, що вакцини “повинні” (sic!) бути добровільними.